MAE: Alți trei români aflați în Grecia au coronavirus. Doi se află în Insula Evia, iar unul la Salonic

MAE: Alți trei români aflați în Grecia au coronavirus. Doi se află în Insula Evia, iar unul la Salonic
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Ministerul de Externe a anunțat că încă trei dintre turiștii români ajunși în Grecia au fost depistați pozitiv cu coronavirus. Este vorba despre două persoane aflate pe Insula Evia și o a treia aflată în Salonic. Primii doi români au ajuns într-un hotel special amenajat pentru carantină, unde vor rămâne 12 zile. Grupul de turiști cu care au venit se află în izolare, iar autoritățile elene le asigură cele necesare până marți, când vor reveni în țară cu un autocar al agenției turistice. Al treilea turist depistat cu COVID-19, în schimb, stă acum într-un apartament închiriat în Salonic, împreună cu un alt cetățean român, care până acum nu afost testat. MAE precizează că Ambasada României la Atena și Consulatul General al României la Salonic au întreprins demersuri pentru a se asigura că toți trei primesc asistența necesară.

MAE: Trei turiști români în Grecia, depistați cu coronavirus

Luni, Ministerul de Externe a transmis că trei turiști români ajunși în Grecia au fost testați pozitiv cu SARS-CoV-2.

Doi dintre ei se află în Insula Evia. Ei vor sta pentru următoarele 12 zile într-un hotel special destinat carantinării. Ceilalți membri ai grupului se află în izolare și primesc toate cele necesare de la autoritățile elene. Ei vor reveni în România marți, cu un un autocar pus la dispoziție de agenția prin care a fost achiziționat pachetul turistic.

MAE a ținut să precizeze că Ambasada României la Atena e în contact cu o parte dintre turiști, dar până acum nu a primit solicitări de asistență consulară.

Al treilea român depistat cu coronavirus se află în Salonic și stă acum într-un apartament închiriat, alături de un alt român, care până acum nu a fost testat.

Cetățeanul infectat a ajuns în Grecia pe 8 iulie, iar pe 11 iulie a fost anunțat de autoritățile grecești că rezultatul i-a ieșit pozitiv.

„Consulatul General al României la Salonic întreprinde demersuri pe lângă autoritățile elene pentru aplicarea procedurii prevăzute de legislația elenă în astfel de cazuri, inclusiv o eventuală retestare a persoanei infectate”, a trasmis Ministerul de Externe, printr-un comunicat.

Acesta a mai precizat că Ambasada României la Atena și Consulatul General al României la Salonic au întreprins demersuri de urgență pentru a se asigura că aceștia primesc îngrijirea și asistența necesare în astfel de situații.

Reguli noi pentru turiștii care intră în Grecia pe la punctul de trecere Kulata – Promachonas

Autoritățile elene au anunțat că de miercuri, 15 iulie, toți cetățenii care vor să intre în Grecia pe la punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas trebuie să prezinte un test molecular pentru infecția cu SARS-CoV-2, al cărui rezultat să fie negativ. Testul trebuie să fie făcut cu cel mult 72 de ore înainte.

Vor fi exceptați de la această regulă diplomații, medicii și lucrători în transporturi.

Decizia a fost luată după ce, în ultimele zile, zeci de turiști care au intrat în Grecia pe la acest punct de trecere au fost depistați pozitiv. Doar vineri au fost înregistrați 29, toți venind din România și Bulgaria.

În acest context, premierul Ludovic Orban a anunțat că va da dispoziții ca toate centrele acreditate să facă, cu prioritate, teste COVID pentru cei care au sejururi planificate în Grecia. Ministerul Sănătății a publicat lista centrelor de testare, adresele și telefoanele acestora.

De asemenea, din 9 iulie, persoanele care intră în Grecia, indiferent că folosesc calea aeriană, terestră sau maritimă, trebuie să aibă asupra lor formularului electronic (Passenger Locator Form), completat cu cel puțin 24 de ore înainte de sosirea în Republica Elenă.

„Nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare”, se arată într-un comunicat al MAE.

Până în acest moment, în Grecia au fost depistate pozitiv cu coronavirus 3.826 de persoane în total, din care 193 au decedat și 12 sunt în stare gravă.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”