MAE, atenționare de călătorie: Cehia reintroduce temporar controale la frontiera cu Slovacia

MAE, atenționare de călătorie: Cehia reintroduce temporar controale la frontiera cu Slovacia
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cehia va introduce temporar controale în punctele de trecere a frontierei terestre și fluviale cu Slovacia, a anunțat Ministerul român al Afacerilor Externe, miercuri, într-o atenționare de călătorie pentru românii care se află, tranzitează sau intenționează să meargă pe teritoriul ceh începând din 29 septembrie și până la data de 8 octombrie, ora 23:59.

Potrivit MAE, autorităţile cehe au luat această măsură pe fondul intensificării fenomenului imigrației ilegale.

Cetățenii și transportatorii români care intenționează să călătorească sau să tranziteze în Cehia, dinspre Slovacia, s-ar putea confrunta cu timpi crescuți de așteptare în punctele de control la trecerea frontierei, a mai precizat MAE.

Frontiera va putea fi trecută doar prin punctele autorizate (detalii la https://www.mvcr.cz/docDetail.aspx?docid=22406826&docType=ART#Seznam), cu documente de identitate sau călătorie valabile (carte de identitate, pașaport) sau, după caz, cu documente care atestă reședința în Republica Cehă. Trecerea frontierei prin alte locuri decât cele permise este considerată contravenție și va fi pedepsită cu amendă de până la 50.000 CZK (aprox. 2.000 euro) sau 5.000 CZK (aprox. 200 euro), aplicate la fața locului.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Praga: +420257532090; +420257533965; +420257530426, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al Ambasadei României la Praga: +420607078501.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă și consultarea paginilor web: http://praga.mae.ro, http://www.mae.ro/ şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs) care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Urmăriți B1TV.ro și pe