MAE: Ne-am conformat deciziei BEC de a închide urnele la ora 21:00, inclusiv în străinătate

MAE: Ne-am conformat deciziei BEC de a închide urnele la ora 21:00, inclusiv în străinătate

MAE roagă cetăţenii români din străinătate „de a da dovadă de înţelegere” şi le recomandă „să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România, precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află”.

Ministerul Afacerilor Externe precizează, într-un comunicat transmis duminică seară, că „s-a conformat deciziei BEC privind încheierea procesului electoral, conform legii, la orele 21.00, inclusiv în privinţa votului exprimat în străinătate”. (Detalii AICI) 

În aceste condiţii, atât membrii birourilor secţiilor de votare, cât şi şefii de misiuni diplomatice şi consulare şi membrii acestora ”au obligaţia de a respecta întru totul deciziile BES, respectiv BEC”.

„În mod regretabil, în câteva cazuri cetăţenii care, până la ora 21.00 nu au reuşit să îşi exercite votul în străinătate, fac presiuni asupra conducerii misiunilor diplomatice pentru continuarea procesului de votare”, continuă MAE în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe „constată că acestor solicitări nu li se poate da curs întrucât aceasta ar reprezenta o încălcare directă a prevederilor legale”.

„În acest context, MAE informează cu privire la situaţia tensionată de la Ambasada României de la Paris unde, pentru menţinerea ordinii publice şi securităţii în perimetrul şi incinta misiunii diplomatice a fost solicitată asistenţa instituţiilor abilitate ale statului francez”, mai transmite ministerul, în comunicat.

MAE adresează rugămintea cetăţenilor români din străinătate „de a da dovadă de înţelegere şi le recomandă să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află”.

Peste 200 de oameni au protestat duminică seara în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe faţă de organizarea alegerilor în străinătate. Aceştia au cerut ca secţiile de votare să mai rămână deschise şi ministrul Titus Corlăţean să-şi dea demisia. Oamenii îi reproşează  că nu a fost capabil să gestioneze mecanismul prin care românii să poată vota peste hotare. Strada unde a avut loc protestul a fost blocată de jandarmi şi poliţişti.

Protestatarii s-au plâns că există neconcordanţe între numărul secţiilor de votare din străinătate afişate pe site-ul MAE şi cel existent în realitate.