MAE reacţionează la afirmaţiile unui politician italian făcute pe Facebook la adresa românilor

MAE reacţionează la afirmaţiile unui politician italian făcute pe Facebook la adresa românilor

MAE a reacţionat, duminică, faţă de afirmaţiile jignitoare la adresa românilor ale unui politician italian, avocat şi consilier municipal, făcute într-o postare pe Facebook, în care povestea cum a agresat un român,

Ministerul Afacerilor Externe îl acuză pe oficialul italian de „atitudine xenofobă” şi extremism.

„Considerăm inadmisibilă atitudinea exprimată de un politician, reprezentant al administrației locale din Italia, ale cărui afirmații injurioase la adresa unui presupus român denotă o evidenta atitudine xenofobă si prejudecăți grave la adresa cetățenilor românilor în ansamblu, fiind in același timp un îndemn direct la violență. Este inacceptabil ca un oficial al administrației local a unui stat membru UE, prieten și partener, să se exprime, chiar și pe o rețea de socializare, în acest mod denigrator față de alți cetățeni europeni, față de români”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al MAE, Brândușa Predescu.

De asemenea, MAE susține că afirmațiile politicianului italian, „cu evidentă conotație xenofobă, afectează și decredibilizează rolul de model și de reper moral pentru comunitate pe care orice ales local într-o administrație europeană ar trebui să și-l asume”.

„România respinge orice manifestare prin care cetățenii săi sunt discriminati, etichetați jignitor și denigrați în societățile europene în care au ales să trăiască, exercitandu-și drepturile egale cu toți ceilalți cetățeni europeni. Din această perspectivă, România nu va ezita să se disocieze și să condamne public atitudini de tipul celei menționate care promovează xenofobia însoțită de violență si care, in mod deliberat, stimuleaza manifestari și poziții politice extremiste, în contrast total cu valorile europene”, se mai spune în comunicatul MAE.

Un membru al Consiliului municipal al oraşului italian Montesilvano, Anthony Aliano, de profesie avocat, s-a lăudat pe Facebook că i-a aplicat „doi pumni de calitate superioară” unui pieton român care îi lovise maşina cu piciorul, răzbunându-se şi pentru că ar fi fost tratat rău în România. (Detalii AICI)

Tags: