MAE român, despre controalele la firmele din Germania acuzate că au adus ilegal muncitori din estul Europei: Nu sunt implicați cetățeni români, nici în calitate de victime, nici în calitate de suspecți

MAE român, despre controalele la firmele din Germania acuzate că au adus ilegal muncitori din estul Europei: Nu sunt implicați cetățeni români, nici în calitate de victime, nici în calitate de suspecți

Ministerul român al Afacerilor Externe anunță că, Ambasada României la Berlin s-a autosesizat după ce în presa germană au apărut informații despre controale care au avut loc în mai multe landuri. Este vorba despre verificări în legătură cu o presupusă contrabandă de lucrători ilegali aduşi din Estul Europei pentru a muncii înabatoarele din industria de prelucrare a cărnii. Astfel, potrivit MAE, autoritățile germane au transmis că în anchetă nu sunt implicați cetățeni români, nici în calitate de victime, nici ca suspecți.

MAE, despre ancheta din Germani: Nusunt implicați cetățeni români, nici în calitate de victime, nici în calitate de suspecți

Ambasada României ”s-a autosesizat ca urmare a informațiilor apărute în mass-media germană referitoare laefectuarea unor controale în mai multe landuri din Republica Federală Germania și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile germane pentru obținerea unor informații privindeventuala existență a unor cetățeni români printre persoanele vizate în cadrul anchetei.

Potrivit informațiilor obținute de către reprezentanții ambasadei, autoritățile germane au comunicat că în anchetănusunt implicați cetățeni români, nici în calitate de victime, nici în calitate de suspecți”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Reprezentanții Ministerului mai precizează că la situația lucrătorilor români care își desfășoară activitatea pe teritoriul german este monitorizată în continuare de Ambasada României la Berlin. De asemenea, reprezentanța diplomatică continuă ”dialogul cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistența consulară dacă situația o va impune, în limita competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile germane în contextul pandemiei de COVID-19”.

Raiduri de amploare la firme care ar fi adus, ilegal, muncitori din Europa de est

Presa germană notează că aproximativ 800 de poliţişti au participat la operațiunea care avizat în principal companii dinlandurile Saxonia-Anhalt şi Saxonia Inferioară. Raiduri au avutloc și la Berlin, în Saxonia şi Renania de Nord-Westfalia.

Potrivit Poliției, au fost percheziționate peste 40 de clădiri rezidenţiale şi de birouri, asupra firmelor care își desfășoară activitatea la aceste sedii existând suspiciunea că ar fi adus muncitori din Estul Europei în Germania cu documente falsificate.

De la începutul pandemiei de coronvirus și până în prezent, mai multe abatoare și centre de prelucare a cărnii din Germania s-au transformat în adevărate focare de coronavirus. Cei mai mulți dintre cei care lucrează la acest abatoare sunt muncitori din țările Europei de Est, printre care și România.

După ce sute de persoane din industria de prelucrare a cărnii au fost testate pozitiv, guvernul landului Renania de Nord-Vestfalia a anunţat că îi va testa pe toţi angajaţii dinabatoarele care funcţionează în cel mai populat land federal.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a făcut o vizită în Germania, după ce a primit mai multe sesizări referitoare la condițiileîn care muncesc și trăiesc lucrătorii sezonieri din România. Alexandru s-a întâlnit, la Berlin, cu omologul său german, Hubertus Heil, dar și cu ministra Agriculturii, Julia Klöckner. Ulterior, ministrul român al Muncii a anunțat că autoritățile de la Berlin vor institui mecanisme de control mai eficiente.

„Am văzut totala disponibilitate din partea autorităților germane de a se implica nu numai în rezolvarea aspectelor punctuale, o implicare totală în a verifica și adresa toate sesizările primite, dar și de a face un pas înainte și de a căuta niște soluții de sistem, soluții care țin de reglementări, de protocoale comune, de un schimb de informații între autoritățile noastre”, a declarat Violeta Alexandru.

Tags: