Magdalena Andersson, prim-ministrul suedez care și-a dat demisia după 7 ore, are o nouă șansă de a fi numită în funcție

Magdalena Andersson, prim-ministrul suedez care și-a dat demisia după 7 ore, are o nouă șansă de a fi numită în funcție
Magdalena Andersson, prima femeie prim-ministru a Suediei

Liderul Partidului Social Democrat Suedez, Magdalena Andersson, are a doua șansă să devină prim-ministru al țării luni, după ce încercarea ei inițială de săptămâna trecută a durat doar șapte ore, conform AFP.

Votul este programat să înceapă la ora 13:00

Se așteaptă ca Parlamentul să o numească pe Andersson în fruntea unui guvern minoritar format exclusiv din social-democrați, cu doar 10 luni până la alegerile generale din septembrie.

Votul parlamentului este programat să înceapă la ora 13:00.

Dacă se confirmă așa cum era anticipat, Andersson, actualul ministru de finanțe, în vârstă de 54 de ani, se confruntă cu o perioadă dificilă în preajma alegerilor.

Deținând 100 din 349 de locuri în parlament, guvernul ei minoritar va trebui să guverneze cu bugetul opoziției, după ce mass-media a numit o zi „de coșmar” în parlament, săptămâna trecută.

Andersson, nevoită să caute susținere din partea opoziției

Miercurea trecută, parlamentarii au ales-o pe Andersson drept prima femeie prim-ministru al țării, dar ea a demisionat la doar câteva ore mai târziu — înainte chiar să aibă șansa de a prelua oficial mandatul — după ce Partidul Verzilor a părăsit guvernul ei de coaliție. În ciuda faptului că este o națiune care a susținut mult timp egalitatea de gen, Suedia nu a mai avut niciodată o femeie ca prim-ministru.

În timp ce unii experți spun că social-democrații vor avea acum un timp mai ușor ca singurul partid la putere, fără a fi nevoiți să facă concesii unui partener de coaliție, alții prevăd un drum accidentat.

Minoritatea slabă a lui Andersson înseamnă că va trebui să caute sprijin pentru politicile sale atât de stânga, cât și de dreapta.