MAI: 318 sesizări referitoare la posibile infracţiuni electorale. S-au dat amenzi în valoare de 38.000 de lei

MAI: 318 sesizări referitoare la posibile infracţiuni electorale. S-au dat amenzi în valoare de 38.000 de lei
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne a susținut o declaraţie de presă cu privirea la desfăşurării alegerilor locale de sâmbătă, 27 septembrie 2020.

Potrivit declarațiilor, până la amiază nu s-auprodus evenimente deosebit de graveîn ceea ce privește procesul electoral, însă au avut loc318sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni electorale, dintre care119 nu s-au confirmat.Până acum,111 sesizări se află în curs de cercetare.

În total, au fost aplicate54 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 20 de avertismente scrise şi 34 de amenzi în valoare de 38.000 de lei.Cele mai frecvente sancțiuni au fost aplicate pentru continuare a propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze, fotografierea sau filmarea buletinului de vot. În plus, au fost depistate și 37 de infracţiuni precum coruperea alegătorilor sau fraudă la vot.

Cele mai notabile infracțiuni

În Măgurele, judeţul Ilfov, un bărbat a fost arestat după ce a oferit 200 de lei altor două persoane pentru a vota un anumit candidat.

2 candidaţi s-au luat la băteie în fațaunei secţii de votare din Moldova Nouă. Aceștia s-au ales cudosar penal pentru loviri şi alte violenţe.

Un candidat dinTârgu Secuiesca fost amendat cu 1.800 leidin cauza faptului că a refuzat săpoarte mască de protecţie în secţia de votare în timp ce îşi exercita dreptul la vot.

În Constanța un bărbat a plecat acasă cuştampilade vot. Autoritățile au deschis unun dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

În Bucureşti a fost sesizat faptul că pe două panouri video, amplasate în sectorul 5, rulau clipuri cu conţinut electoral. În urma verificărilor a fost identificat administratorul direcţiei ce gestionează panourile video şi i s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 de lei.

Poliţiştii din Petroşani au deschis un dosar penal după ce preşedintele unei secţii de votare din localitate a sesizat faptul că doi alegători au primit buletine de vot pe care erau deja votate.

131 de persoane private de liberatate au votat la nivelul întregii țări

MAI a asigurat și dreptul la vot alpersoanele aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv, care îndeplinesc condiţiile legale şi care şi-au exprimat intenţia de a vota în termen legal. Până la ora 14.00, au votat 131 de persoane reţinute sau arestate.

25 de persoane au avut nevoie de asistență medicală în timpul procesului de vot

În Capitală şi în 18 judeţe au fost înregistrate şi 25 de incidente medicale în timpul procesului de vot, în majoritatea cazurilor fiind vorba de lipotimii, stări de ameţeală sau traumatisme suferite în cădere în urma leşinului. Pentru 5 persoane, a fost nevoie de transport la spital, restul primind primul-ajutor la faţa locului de la echipajele SMURD.

Ultima oră
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)
10:28 - Ludovic Orban: Am convingerea că voi câștiga. Se alege între cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția (VIDEO)
10:19 - Emil Boc: Liberalii au de ales între un președinte de partid cu un anumit bagaj și un premier cu anumite perspective / Nu am discutat despre reîmpărțirea portofoliilor, important e ca USR PLUS să revină la masa negocierilor (VIDEO)