Majoritatea pro-europeană de la Chișinău, noi măsuri în justiție: A fost adoptat proiectul care facilitează eliberarea lui Alexandr Stoianoglo de la șefia Parchetului General al Republicii Moldova

Majoritatea pro-europeană de la Chișinău, noi măsuri în justiție: A fost adoptat proiectul care facilitează eliberarea lui Alexandr Stoianoglo de la șefia Parchetului General al Republicii Moldova
Alexandr Stoianoglo, procurorul general al Republicii Moldova. Sursa foto: Facebook

Deputații Republicii Moldova au votat, marți, în lectură finală, pentru adoptarea proiectului care modifică Legea Procuraturii, un act normativ care prevede instituirea mecanismului de evaluare a performanțelor procurorului general, funcție ocupată în prezent de Alexandr Stoianoglo, transmite Deschide.md.

Republica Moldova: A fost adopta proiectul care facilitează eliberarea lui Alexandr Stoianoglo de la șefia Parchetului General

Potrivit mecanismului, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul pe care îl elaborează comisia de evaluare a performanțelor procurorului general. În rezultatul examinării, CSP acordă prin hotărâre unul dintre următoarele calificative – „excelent”, „bine” sau „nesatisfăcător”.

Dacă este acordat calificativul „nesatisfăcător”, CSP propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a procurorului general.

Comisia specială va evalua performanțele procurorului general pe baza unui regulament, iar procedura se poate desfășura doar o dată pe an.

În cea de-a a doua lectură au fost acceptate amendamente privind interimatul funcției de procuror general. Inițiativa vine să clarifice aspecte legate de instituirea interimatului. Procurorul general interimar va fi numit prin decret prezidențial la propunerea CSP.

Legea intră în vigoare odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

În prima parte a lunii august, Maia Sandu critica în termeni duri activitatea Procuraturii din stânga Prutului, spunând că aceasta este „anemică” și că „există suspiciuni că unii procurori ar fi implicați în protejarea unor criminali”. Tot atunci, președinta Republicii Moldova îl ironiza voalat pe procurorul general Alexandr Stoianoglo, care nu se prezentase la ședința Consiliului Suprem de Securitate pe motiv că ar fi fost în vacanță.

„Așa cum cunosc cetățenii, avem mai multe situații când personaje responsabile de abuzuri majore, implicate în ilegalități au părăsit Republica Moldova, sunt în căutare internațională și vedem lipsă de progrese din partea organelor statului, în special a Procuraturii pentru readucerea lor și tragerea la răspundere a acestor oameni. Procuratura este în concediu și la propriu, și la figurat”, spunea Maia Sandu.

Urmăriți B1TV.ro și pe