Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)

Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Roberto Monaldo

Aproximativ 200.000 de persoane au ieșit în stradă la Roma, sâmbătă, pentru a demonstra împotriva fascismului, în contextul în care violențele de la manifestația anti-restricții de săptămâna trecută au fost puse pe seama neofasciștilor, transmite AFP preluată de France 24.

200.000 de persoane în stradă la Roma, împotriva fascismului

Demonstranții s-au adunat în Piazza San Giovanni, o piață istorică asociată cu mișcările de stânga, au cerut interzicerea grupului neofascist Forza Nuova (FN).

Liderii FN au fost printre cei arestați după atacul de pe 9 octombrie de la sediul celui mai vechi sindicat italian, CGIL, atac care a venit pe fondul ciocnirilor din fața parlamentului și din centrul istoric al Romei.

„Această piață îi reprezintă, de asemenea, pe toți aceia din Italia care vor să schimbe țara, care vor să închidă ușa în fața violenței politice”, a spus secretarul general al CGIL, Maurizio Landini, în fața mulțimii prezente la adunarea de sâmbătă, folosind un cuvânt care era utilizate pentru a descrie milițiile fasciste în perioada interbelică și nu numai („squadrismo” – echipă de acțiune).

Ciocnirile de săptămâna trecută au venit în urma unui protest pașnic împotriva regulilor care fac certificatul verde obligatoriu la toate locurile de muncă din Italia. Violențele au mutat lumina reflectoarelor către moștenirea fascistă a țării.

Demonstrația de sâmbătă a coincis cu 78-a comemorare a raidului nazist asupra ghetoului evreiesc de la Roma. Peste 1.000 de evrei, printre care și 200 de copii, au fost adunați în seara de 16 octombrie 1943 și deportați către lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Partidul Democrat (centru-stânga), care a condus apelurile pentru interzicerea FN, spune că petiția inițiată în acest sens a strâns în jur de 100.000 de semnături.

Urmăriți B1TV.ro și pe