Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)

Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Roberto Monaldo

Aproximativ 200.000 de persoane au ieșit în stradă la Roma, sâmbătă, pentru a demonstra împotriva fascismului, în contextul în care violențele de la manifestația anti-restricții de săptămâna trecută au fost puse pe seama neofasciștilor, transmite AFP preluată de France 24.

200.000 de persoane în stradă la Roma, împotriva fascismului

Demonstranții s-au adunat în Piazza San Giovanni, o piață istorică asociată cu mișcările de stânga, au cerut interzicerea grupului neofascist Forza Nuova (FN).

Liderii FN au fost printre cei arestați după atacul de pe 9 octombrie de la sediul celui mai vechi sindicat italian, CGIL, atac care a venit pe fondul ciocnirilor din fața parlamentului și din centrul istoric al Romei.

„Această piață îi reprezintă, de asemenea, pe toți aceia din Italia care vor să schimbe țara, care vor să închidă ușa în fața violenței politice”, a spus secretarul general al CGIL, Maurizio Landini, în fața mulțimii prezente la adunarea de sâmbătă, folosind un cuvânt care era utilizate pentru a descrie milițiile fasciste în perioada interbelică și nu numai („squadrismo” – echipă de acțiune).

Ciocnirile de săptămâna trecută au venit în urma unui protest pașnic împotriva regulilor care fac certificatul verde obligatoriu la toate locurile de muncă din Italia. Violențele au mutat lumina reflectoarelor către moștenirea fascistă a țării.

Demonstrația de sâmbătă a coincis cu 78-a comemorare a raidului nazist asupra ghetoului evreiesc de la Roma. Peste 1.000 de evrei, printre care și 200 de copii, au fost adunați în seara de 16 octombrie 1943 și deportați către lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Partidul Democrat (centru-stânga), care a condus apelurile pentru interzicerea FN, spune că petiția inițiată în acest sens a strâns în jur de 100.000 de semnături.

Ultima oră
20:06 - Doar 32.734 de persoane vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Câte au primit prima doză
19:46 - Florin Roman: PNL și PSD nu s-au adunat în coaliție din dragoste, au fost presiunea publică și matematica parlamentară / Ce spune liberalul despre rămânerea lui Florin Cîțu la conducerea partidului (VIDEO)
19:25 - Florin Roman (PNL): Despre Florin Roman s-au putut spune multe lucruri, mai puțin un lucru – că e corupt. Mă cunosc mulți, poate de asta și deranjez în stânga și-n dreapta (VIDEO)
18:58 - Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare (VIDEO)
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis