Marea Britanie acceptă să plătească contribuţia suplimentară la bugetul UE, dar în septembrie 2015

Marea Britanie acceptă să plătească contribuţia suplimentară la bugetul UE, dar în septembrie 2015

Marea Britanie va putea achita o contribuţie suplimentară de 1,7 miliarde de lire (2,1 miliarde euro) sterline la bugetul Uniunii Europene în două rate, până în luna septembrie a anului viitor, a anunțat ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, relatează The Telegraph. Osbourne a afirmat că a reuşit să reducă suma la jumătate, folosindu-se de rabaturile bugetare de care beneficiază ţara.

Poziţia lui Osborne a fost contestată imediat de Comisia Europeană, care a clarificat că Marea Britanie a beneficiat întotdeauna de sistemul rabaturilor bugetare, astfel încât discountul asupra contribuţiei bugetare suplimentare ar fi fost oricum aplicat.

Osbourne a reuşit totuşi să amâne plata contribuţiei până în septembrie 2015, după alegerile din regat, în loc de 1 decembrie 2014. Premierul David Cameron a susţinut că nu va plăti suma de 1,7 miliarde de lire solicitată de Comisie şi a respins şi termenul de 1 decembrie, după ce contribuţiile suplimentare ale mai multor state membre au fost anunţate la un summit UE de acum două săptămâni.