Marea Britanie a anunţat că nu vrea să prelungească perioada de tranziţie

Marea Britanie a anunţat că nu vrea să prelungească perioada de tranziţie

Ministrul Cabinetului, Michael Gove, a anunțat vineri că Marea Britanie nu va extinde perioada de tranziție post-Brexit. Anunțul a fost făcut în cadrul unei întâlniri cu oficialii Uniunii Europene (UE), transmite ziarul The New European.

Marea Britanie a confirmat în mod oficial, în timpul unui minisummit dedicat acestor negocieri, faptul că nu vrea să prelungească perioada de tranziţie care expiră la sfârşitul lunii decembrie, perioadă în care cele două părţi îşi negociază relaţia de după Brexit.

”Am confirmat oficial că Marea Britanie nu va prelungi perioada de tranziție și a trecut momentul extinderii. La 1 ianuarie 2021 vom prelua controlul și vom recăpăta independența noastră politică și economică”, a scris ministrul Michael Gove, într-o postare pe rețeaua de socializare Twitter,în urma unei adunări în regim online cu vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu relaţiile instituţionaleMaros Sefcovic.

”Ne vom recăpăta independenţa politică şi economică”

Această întâlnire a Comitetului mixt al Uniunii Europene a fost șansă formală de a solicita o prelungire înainte de termenul limită de 1 iulie.

În continuare, ambele părți vor încerca să accelereze discuțiile comerciale.

”Gove a fost foarte clar, fără echivoc cu privire la faptul că Marea Britanie nu va căuta prelungirea și pentru că acesta a fost ultimul comitet mixt înainte de expirarea termenelor – deci luăm această decizie ca una definitivă. ”, a subliniatDiplomatul de la Bruxelles, Maros Sefcovic, care a fost prezent la întâlnirea cu Michael Gove.

”La 1 ianuarie 2021 vom prelua controlul şi ne vom recăpăta independenţa politică şi economică”, amai spus el.

În ciuda anunțului făcut, Regatul Unit al Marii Britanii și Uniunea Europeana pot decide să organizeze o altă adunare, unde în temeiul Acordului de retragere ar putea fi solicitată o prelungire a perioadei de tranziție.

„În alegerea de a nu prelungi perioada de tranziție, guvernul alege să pună ideologia în fața țării”, a menționat președintele grupului pro-UE Mișcarea Europeană, Stephen Dorrell.

„Chiar în această dimineață, a fost făcut anunțulcă PIB-ul Marii Britanii a scăzut cu 20,4% în luna aprilie – cea mai mare scădere lunară înregistrată vreodată. Într-o perioadă în care ne confruntăm cu cea mai mare criză sanitară de peste un secol și coronavirusul deja dăunează economiei noastre, nu este momentul ca guvernul să flirteze acum în mod imprudent cu un Brexit fără acord care va pune în pericol și mai mult traiul oamenilor.“, a avertizat liberal-democrat britanic.

Primul ministru Boris Johnson urmează să se întâlnească săptpmâna viitoarecu preşedinţii Consiliului European Charles Michel, Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, Parlanetului European (PE) David Sassoli şi negociatorul-şef UE al Brexitului Michel barnier pentru a face bilanţul acestor negocieri şi a relansa procesul.

Trebuie, însă, precizat faptul că premierul britanicBoris Johnsona declarat foarte clar cănu doreşteo extindere a perioadei de tranziţie.

Marea Britanie a părăsit oficial Uniuniea Europeană la data de 31 ianuarie, însă se supune în continuare reglementărilor comunitare pe timpul acestei perioade de tranziţii, până la sfârşitul anului, până când cele două părţi au termen să se înţeleagă asupra viitoarei relaţii pentru a evita un ”salt în gol” al unui Brexit ”violent”.

Ce trebuie să facăromânii care vor să rămână în Regat

Românii aflați pe teritoriul Regatului înainte de 31 decembrie 2020 vor trebui să solicite obținerea aşa-numitelor statute de ”settled”, respectiv ”pre-settled”. Obţinerea documentelor este obligatoriepentru cei care vor să rămână în Regatul Unit şi care vor să beneficieze în continuare de drepturile actuale.

Doar românii care au avut reședința în Marea Britanie pentrucinci ani de zile consecutivi sau mai multvor fi eligibili pentru statutul de ”settled”. Odată primit, îşi vor păstra aceleași drepturi pe care le au și în prezent: adică dreptul de a lucra, de a studia, de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială.

Doar românii care au avut reședința în Marea Britanie pentrumai puțin de cinci ani consecutivi vor fi eligibili pentru statutul de ”pre-settled”. Odată primit, aceştia vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani de zile, timp în care trebuie să devenă eligibili pentru statutul de ”settled”. Statutul de ”pre-settled”garantează păstrarea aceleroasi drepturi pe care pe care le au: adică dreptul de a lucra, de a studia, de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială. După cei 5 ani petrecuţi sub statutul de ”pre-settled”este obligatore aplicarea pentru cel de ”settled”, întrucât acestanu este acordat automat.

Condițiile actuale de călătorie vor fi valabile petot parsucrul perioadeide tranziție. Asta înseamnă că cetățenii români vor putea călătorii în Regatul Unitfără viză şi doar în baza pașaportuluisau a actului de identitate. Începând cu 31 decembrie 2020, rămâne de văzut ce schimbări vor fi aduse condiţiilor de călătorie.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`