Marea Britanie dă startul primelor sancțiuni împotriva Rusiei. Cinci bănci și trei oligarhi sunt pe lista neagră a Londrei (VIDEO)

Marea Britanie dă startul primelor sancțiuni împotriva Rusiei. Cinci bănci și trei oligarhi sunt pe lista neagră a Londrei (VIDEO)
Boris Johnson își păstrează funcția de premier al Marii Britani. FOTO: Hepta- Abaca US / AA/ABACA

Marea Britanie le-a impus marți sancțiuni mai multor oligarhi care au legături strânse cu Vladimir Putin, precum și mai multor bănci rusești, după ce președintele rus a ordonat trupe în două regiuni separatiste din estul Ucrainei, transmite Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson a spus că Rusia se îndreaptă către „statutul de paria” și că lumea trebuie acum să se pregătească pentru următoarea etapă a planului lui Putin, reiterând faptul că Moscova pregătește terenul pentru o invazie la scară largă a Ucrainei.

Johnson a declarat parlamentului că cinci bănci – Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank și Black Sea Bank – sunt sancționate, împreună cu trei persoane – Timoșenko și frații Igor și Boris Rotenberg.

Cu toate acestea, Johnson s-a abținut de la a impune limite celor mai mari bănci de stat ale Rusiei, tăind capitalul companiilor rusești sau expulzând alți așa-numiți oligarhi ruși proeminenți din Marea Britanie.

„Aceasta este prima tranșă (n.r. de sancțiuni)”, a spus Johnson. „Este absolut vital să menținem în rezervă alte sancțiuni puternice… având în vedere ce poate face în continuare președintele Putin”.

„Vrem să împiedicăm companiile rusești să poată strânge fonduri în lire sterline sau chiar în dolari”, a spus Johnson.

Mulți parlamentari britanici i-au cerut lui Johnson să fie mai dur, cerând chiar ca oligarhii ruși să fie expulzați din Marea Britanie și banii rusești să fie scoși din Londra.

Sute de miliarde de dolari au intrat în Londra și în teritoriile de peste mări ale Marii Britanii din Rusia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, iar Londra a devenit orașul occidental preferat pentru superbogații Rusiei.

Deși Johnson l-a avertizat pe Putin că vor urma mai multe sancțiuni, pachetul inițial de sancțiuni al Marii Britanii merge puțin mai departe decât cel al Statelor Unite, care în 2014 și 2018 i-au sancționat, la rândul lor, pe Timchenko și pe familia Rotenberg.

„Riscul este ca palma de astăzi să nu descurajeze cu nimic”, a spus deputatul de opoziție al Partidului Laburist, Liam Byrne. „Prim-ministrul trebuie să recunoască că a ne trage pumni nu funcționează cu președintele Putin”.

Băncile rusești aduc bani cash în țară, în așteptarea sancțiunilor

Băncile din Rusia au importat bancnote în valută străină în valoare de 5 miliarde de dolari în decembrie, în creștere față de 2,65 miliarde de dolari cu un an înainte.

„Proporția dintre activele și pasivele valutare deținute de bănci este reglementată de banca centrală și (în prezent) nu provoacă îngrijorare. Creșterea importurilor (valutei) este mai mult legată de o posibilă creștere a cererii de valută în numerar”, a spus Valery Piven, director senior la ACRA.

Banca Centrală a Rusiei a refuzat să comenteze.

Cu toate acestea, băncile din țară importă în mod regulat valute străine în numerar pentru a satisface cererea clienților de dolari sau euro necesari călătoriilor în străinătate sau în cazul unor circumstanțe neprevăzute.

În ciuda temerilor sporite cu privire la un conflict militar în Ucraina, importurile de valută din decembrie sunt încă cu mult sub cele 18 miliarde de dolari aduse în Rusia la sfârșitul anului 2014, când rubla era în cădere liberă după anexarea Crimeei de către Moscova.

Urmăriți B1TV.ro și pe