Marea Britanie: Imagini de la sute de camere de supraveghere au fost difuzate online de hackeri ruși

Marea Britanie: Imagini de la sute de camere de supraveghere au fost difuzate online de hackeri ruși
Foto: wired.com

Autoritățile britanice au avertizat, joi, că imagini înregistrate de sute de camere web în locuințe, companii și locuri publice din Marea Britanie sunt difuzate live pe un site rusesc, acestea fiind vizate de hackeri pentru că proprietarii nu au schimbat parolele iniţiale, relatează Daily Mail.

Daily Mail a avut acces la un site rusesc care prezintă scene preluate de la 600 de camere de supraveghere instalate în case, grădini, birouri, magazine, săli de sport şi restaurante din Marea Britanie. Printre cele mai şocante imagini sunt cele care prezintă bebeluşi care dorm în camerele lor, potrivit cotidianului britanic. De asemenea, site-ul preia imagini înregistrate de mii de camere din alte ţări.

Camerele sunt adesea conectate la Internet pentru ca proprietarii caselor să poată verifica ce se întâmplă acasă atunci când sunt plecaţi. Pe lângă difuzarea imaginilor din casele oamenilor, site-ul arată şi adresele acestora, publicând longitudinea şi latitudinea, precum şi codul poştal. Aceste informaţii ar putea fi exploatate de hoţi, pentru a pătrunde în locuinţe în momentul în care ştiu că nu se află nimeni înăuntru.

Biroul Comisarului pentru Informaţii (ICO), autoritatea britanică de reglementare în domeniul protecţiei datelor, i-a avertizat pe utilizatori să schimbe parolele iniţiale ale camerelor de supraveghere sau să le deconecteze de la Internet.

În mod surprinzător, site-ul rusesc consultat de Daily Mail pare să genereze fonduri din reclame sponsorizate de Guvernul britanic, care avertizează publicul cu privire la protecţia datelor personale pe Internet. Reclamele găzduite de acest site – care sunt plătite din banii contribuabililor – conduc către o campanie guvernamentală denumită Cyberstreetwise.com.

Pe de altă parte, militarii britanici care participă luna aceasta la exerciţiul Black Eagle din Polonia au primit ordin să nu îşi ia la ei telefoanele mobile, calculatoarele sau alte dispozitive electronice, de teamă că ar putea fi vizaţi de hackeri ruşi.