Marea Britanie încheie un acord comercial istoric cu Japonia: „Întreprinderile britanice vor beneficia de comerț fără tarife pentru 99% din exporturi”

Marea Britanie încheie un acord comercial istoric cu Japonia: Întreprinderile britanice vor beneficia de comerț fără tarife pentru 99% din exporturi
foto: Hepta.ro / DPA Images / Stefan Rouuseau

Marea Britanie a încheiat un acord de liber schimb cu Japonia, aceasta fiind prima înțelegere comercială majoră de după Brexit. Guvernul britanic a declarat că acordul va spori comerțul cu Japonia cu 15,2 miliarde de lire sterline (16,5 miliarde de euro).

Ce prevede acordul dintre Marea Britanie și Japonia

Acordul a fost decis vineri printr-un apel video între secretarul pentru comerț internațional Liz Truss și ministrul japonez de externe, Motegi Toshimitsu.

„Întreprinderile din Marea Britanie vor beneficia de comerțul fără tarife pentru 99% din exporturile către Japonia”, a declarat Departamentul pentru Comerț Internațional.

Truss a spus că acordul este „istoric”, adăugând că a fost negociat „în timp record și în circumstanțe dificile”.

„[Acesta] depășește cu mult acordul UE existent, deoarece asigură noi câștiguri pentru întreprinderile britanice în marile noastre industrii de producție, produse alimentare și băuturi și tehnologie”, a spus ea într-un comunicat.

Anunțul vine când negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană au luat o schimbare neașteptată după ce un proiect de lege privind piața internă britanică a recomandat părți imperative ale acordului de retragere din 2019, cu încălcarea dreptului internațional. Oficialii UE au declarat ieri că nu se feresc să ia măsuri legale împotriva Regatului Unit.

Guvernul britanic a declarat că acordul cu Japonia va spori economia cu 1,5 miliarde de lire sterline (1,6 miliarde de euro) și va crește salariile lucrătorilor britanici cu 800 de milioane de lire sterline (866 milioane de euro).

Guvernul britanic a declarat că acordul include tarife mai mici la exporturile de carne de porc, carne de vită și somon, tarife reduse la piesele auto japoneze, acces îmbunătățit pentru mărfurile din Marea Britanie și va permite fluxul liber de date.

UE, ultimatum pentruMarea Britanie

Bruxellesul a avertizat că va duceMarea Britanieîn instanță, în cazul în care Londra merge mai departe cuproiectul de legedespre care se crede că va pune în pericol acordul de pace din Irlanda de Nord.

La capătul discuțiilor convocate de urgență joi,UEa explicat că „Acordul de Retragere cuprinde o serie de mecanisme și de soluții juridice pentru a răspunde la încălcarea obligațiilor legale pe care le conține textul – iar Uniunii Europene nu îi va fi rușine să le folosească”.

Marea Britanieare timp până la finalul lunii să retragă măsurile controversate din proiectul de lege respectiv, a anunțat Comisia Europeană.