Marea Britanie intenționează să trimită mii de migranți în Rwanda: „Vor fi mutați rapid într-o țară terță”

Marea Britanie intenționează să trimită mii de migranți în Rwanda: „Vor fi mutați rapid într-o țară terță”
Boris Johnson își păstrează funcția de premier al Marii Britani. FOTO: Hepta- Abaca US / AA/ABACA

Joi, premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie este dispusă să trimită zeci de mii de solicitanți de azil în Rwanda, stabilind o abordare mai dură  pentru a rupe rețelele de trafic de persoane și a opri fluxul de migranți ilegali peste Canalul Mânecii, potrivit Reuters.

Preocupările cu privire la imigrație au fost un factor important în votul pentru Brexit din 2016, iar premierul Boris Johnson a fost pus sub presiune pentru a-și îndeplini promisiunea de a „relua controlul” asupra granițelor Marii Britanii.

Boris Johnson transmite că migranții vor fi trimiși în Rwanda

Planul premierului a atras critici rapide din partea adversarilor săi din Partidul Conservator și a organizațiilor caritabile.

„Trebuie să ne asigurăm că singura cale către azil în Marea Britanie este una sigură și legală”, a declarat Boris Johnson într-un discurs susținut în provincia Kent din sud-estul Angliei, locul unde mii de migranți au ajuns anul trecut după ce au traversat Canalul Mânecii cu ajutorul unor ambarcațiuni.

„Cei care încearcă să treacă de coadă sau să abuzeze de sistemele noastre nu vor găsi o cale automată pentru a se stabili în țara noastră, ci mai degrabă vor fi mutați rapid și uman într-o țară terță sigură sau în țara lor de origine”, a declarat Boris Johnson.

Persoanele care au sosit ilegal în Marea Britanie de la începutul anului ar putea fi acum trimise în Rwanda, o țară din centrul Africii cunoscută pentru genocidul etnic care a avut loc în anul 1994.

Rwanda, „una dintre cele mai sigure țări din lume”

Boris Johnson susține că măsura va perturba modelul de afaceri al bandelor de trafic de persoane și că „acordul pe care l-am încheiat nu are limită (privind numărul de migranți trimiși)”.

„Rwanda va avea capacitatea de a reloca zeci de mii de oameni în anii următori”, a adăugat acesta.

Planul premierului a atras critici din partea partidelor de opoziție. Ministrului partidul Laburist, Yvette Cooper, a susținut că este „costisitor, „nefuncționabil și lipsit de etică”.

Joi, Boris Johnson a declarat că Rwanda este „una dintre cele mai sigure țări din lume”, completând că riscul de a ajunge în această țară s-ar putea dovedi un „factor descurajant considerabil”.

Rwanda a acceptat aproape 130.000 de refugiați din numeroase țări, inclusiv Republica Democrată Congo, Burundi, Afganistan și Libia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră