Maria Kolesnikova, inculpată pentru prejudicierea securității naționale. Opozanta belarusă e în custodia autorităților și, recent, ar fi trăit momente cumplite

Maria Kolesnikova, inculpată pentru prejudicierea securității naționale. Opozanta belarusă e în custodia autorităților și, recent, ar fi trăit momente cumplite
foto: Hepta.ro / Sputnik / Viktor Tolochko

Maria Kolesnikova, opozanta belarusă care a fost reținută săptămâna trecută, se va confrunta cu acuzații de prejudiciere a securității naționale, informează autoritățile de la Minsk.

Opozanta belarusăMaria Kolesnikova a fostinculpată formal pentru prejudicierea securității naționale

Într-un anunț pe canalul oficial de Telegram, Comitetul național belarus de investigații susține că Maria Kolesnikova a fost inculpată pentru apeluri la acțiuni îndreptate spre prejudicierea securității naționale a Republicii Belarus, pe care le-ar fi comis folosind presa și Internetul, transmite Euronews. Opozanta este în custodia autorităților, iar investigația continuă. Articolul în baza căruia a fost pusă sub acuzare prevede pedepse cu închisoarea cuprinse între 2 și 5 ani.

Kolesnikova face parte din Consiliul de Coordonare, organismul constituit de opoziția belarusă pentru coagularea eforturilor de negociere cu Aleksandr Lukașenko, care se află la putere de peste un sfert de secol și care se confruntă cu proteste anti-regim fără precedent în istoria post-sovietică a țării.

Manifestațiile anti-Lukașenko au început odată cu momentul în care aparatul de stat îl anunța pe liderul autoritar de la Minsk drept câștigător – cu un procent pretins de 80% – al celui de-al șaselea mandat de președinte. Totuși, atât opoziția, cât și majoritatea administrațiilor din spațiul euroatlantic au declarat scrutinul drept unul fraudulos și au condamnat violențele împotriva protestatarilor pașnici.

Kolesnikova a condus campania lui Viktor Barbariko, un candidat care avea să fie reținut înainte de alegerile din august, iar ulterior s-a alăturat Svetlanei Tihanovskaia, care s-a clasat pe poziția a doua, potrivit rezultatelor oficiale, dar care între timp s-a refugiat în Lituania.

Maria Kolesnikova ar fi fost amenințată cu moartea și s-ar fi încercat scoaterea ei prin forță din Belarus

La rândul său, Maria Kolesnikova înaintase o plângere împotriva serviciului de securitate, pe care l-a acuzat de „răpire” și „amenințări cu moartea”.Colegii săi din opoziție susțin că Maria Kolesnikova și-a rupt pașaportul la granița cu Ucraina, pentru a evita să fie expulzată din Belarus. De altfel, chiar pe site-ul fostului său șef, Viktor Barbariko, a fostpublicat un comunicat de presă în care suntdetaliate momentele trăite recent de opozanta belarusă.

Părți din scrisoarea Mariei Kolesnikova vorbesc despre „răpire de către persoane necunoscute, presiune psihologică, amenințări cu moartea”, precum și despre „o tentativă de a o scoate cu forța din Belarus”.

„Acești oameni m-au amenințat că îmi vor lua viața, ceea ce am perceput ca fiind real”, a scris Kolesnikova.

„În special, s-a menționat că dacă nu părăsesc teritoriul Republicii Belarus în mod voluntar, voi fi înlăturată oricum: în viață sau în bucăți”, spune ea.

„Au existat, de asemenea, amenințări privind deprivarea mea de libertate până la 25 de ani, că voi avea probleme în locurile de detenție, în locurile de deprivare a libertății, ceea ce de asemenea am perceput ca fiind reale”, a mai adăugat opozanta.

Ultima oră
12:29 - Florin Cîțu: Dacă cei de la CCR ne dau dreptate, atunci președinții celor două Camere trebuie să plece acasă
12:22 - Ludovic Orban: Dacă astăzi mi-aș fi depus demisia la Camera Deputaților, cel mai probabil funcția ar fi ajuns la PSD. Nu vreau să fac niciun cadou PSD / Demisia mea nu e la dispoziția premierului pe perioadă nelimitată (VIDEO)
12:19 - Florin Cîțu: Parteneriatul între PNL și președintele Klaus Iohannis, mai puternic ca niciodată. Nu există niciun parteneriat pe persoană fizică (VIDEO)
12:13 - Basistul și fondatorul trupei Status Quo a murit. Alan Lancaster avea 72 de ani
12:01 - Florin Cîțu: Vom vedea în BEX care este cea mai bună soluție pentru PNL în ceea ce privește șefia Camerei Deputaților. Demisia este o decizie unilaterală
11:55 - Municipiul Ploiești, în scenariul roșu. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 3
11:53 - Nepoata părintelui Arsenie Boca are 90 de ani și a trecut peste un atac cerebral și o formă severă de COVID-19. Zoe Dăian este convinsă că unchiul său o veghează (VIDEO)
11:29 - Ludovic Orban și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților la sediul PNL
11:24 - Un cutremur puternic a avut loc în Creta. Mai multe clădiri, avariate după seismul de 5,8 grade
11:19 - Dacian Cioloș, val de acuzații despre alegerile din USR PLUS după ce Dan Barna l-a numit „om al sistemului”: „Au făcut atunci pact cu un om al sistemului?” / „Abia ăsta este «sistemul» de neacceptat, nu calomnii ieftine” (VIDEO)