Marile branduri s-au retras din Rusia, dar produsele lor au rămas. Ce se „importă la gri” cu acordul lui Putin

Marile branduri s-au retras din Rusia, dar produsele lor au rămas. Ce se „importă la gri” cu acordul lui Putin
Foto: Pixabay

Sute de branduri occidentale s-au retras din Rusia, dar produsele lor, de la haine la telefoane mobile, sunt încă la vânzare în magazine. Moscova a modificat legislația pentru a face posibilă o piață a „importurilor gri”, relatează The Guardian.

Aleksandr Gorbunov, un investitor imobiliar din orașul siberian Krasnoiarsk, a găsit o soluție simplă când Zara, gigantul spaniol de îmbrăcăminte, și-a închis magazinele din Rusia din cauza invaziei din Ucraina: importă el însuși hainele.

„Ideea de a începe să vând produse Zara a venit de la soția mea, care a spus că își dorește foarte mult să revină hainele pe piață”, a spus Gorbunov, care a deschis ieri un magazin numit Panika (panică) și care vinde exclusiv produse Zara și Zara Home.

El a menționat că rapid a găsit un vânzător din Kazahstan, care tranzacționează haine Zara.

„Este un import oficial, paralel. Nu cumpărăm totul. Avem un designer care alege ce să cumpere din cele mai recente colecții. Nu vrem să ne umplem pur și simplu magazinul cu haine Zara”, spune el.

Companiile pleacă din Rusia în semn de protest

Companiile occidentale pleacă din Rusia în semn de protest față de război. Dar ieșirea mărcilor occidentale are și o semnificație politică importantă, amintindu-le rușilor de izolarea lor mai mult decât sancțiunile împotriva oficialilor de la Kremlin sau asupra rezervelor băncilor centrale.

Iar Kremlinul a răspuns publicând o listă lungă de bunuri de la producători de automobile străini, companii de tehnologie și mărci de consum care se încadrează în așa-numitul mecanism de import paralel, care permite firmelor ruse să cumpere bunuri de la orice companie din afara Rusiei, fără aprobarea deținătorilor de mărci comerciale. Acest lucru lasă liberă piața importurilor „la gri” pentru a aproviziona rafturile magazinelor.

Produsele care ajung acu în Rusia, adesea sunt destinate exporturilor în țări care fac parte din Uniunea Economică Euroasiatică, cu care Rusia are o uniune vamală: Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.

Vladimir Putin a spus, la sfârșitul lunii mai, că va permite rușilor să continue importul de bunuri „din clasa de lux”, doar că „vor fi ceva mai scumpe”.

Apple s-a retras , dar pe piața rusă este iPhone 13 Pro și Pro Max

Re:store, declarat drept cel mai mare vânzător de produse Apple din Rusia, a fost în dificultate când Apple și-a anunțat retragerea în martie. Dar acum magazinul lor este aprovizionat cu versiunile cele mai noi de iPhone. Angajații au menționat că se așteaptă la o întârziere a sosirii stocurilor de iPhone 14, dacă va fi lansat în septembrie.

„Va dura aproximativ o lună, deci octombrie, dar vor veni”, a spus un consilier de vânzări.

Noile produse sunt importate paralel. Instrucțiunile în limba rusă pentru telefon pot fi descărcate de pe site și munca este continuată.

Sociologul Grigori Iudin spune că Kremlinul încearcă să păstreze „un sentiment de normalitate în viața de zi cu zi a rușilor” pentru a încuraja evadarea de realitate la care mulți ruși au recurs de la începutul războiului.

„Acest sentiment de normalitate implică și faptul că rușii au încă acces la toate produsele cu care s-au obișnuit. Importul paralel, prin urmare, joacă rolul său pentru a se asigura că viața nu este perturbată de război. Putin nu vrea ca rușii să-și schimbe obiceiurile din cauza războiului, ci să trăiască la fel ca înainte. Produsele de consum occidentale, care pot părea nesemnificative, au multă valoare pentru rusul obișnuit”, explică Iudin.

Este mare cererea de mașini de lux

De la începutul războiului, Rusia a importat câteva zeci de mașini de lux, din Dubai, India, China sau America de Sud. Ele au fost expediate în Rusia prin Armenia sau portul iranian Anzali. Mașinile de lux sunt vândute cu 20% mai scump decât înainte de război.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:37 - Manevre militare comune ale SUA și Coreei de Sud, în replică la lansarea unei rachete nord-coreene
20:29 - Dorin Cioabă, regele romilor, acuză Universitatea din Sibiu de discriminare: „Locurile sunt aranjate / Rușine pentru învățământul sibian”
20:21 - Forțele ucrainene au recuperat două orașe din Herson și „avansează cu încredere spre Marea Neagră”. Harta prezentată de Rusia confirmă pierderile sale semnificative din regiune
20:13 - S-a votat! În UE se va folosi un singur tip de încărcător pentru toate telefoanele mobile, tablete, camere digitale sau laptopuri. Probabil că îl ai deja acasă
19:55 - Soțul cântăreței de muzică populară Lena Miclăuș a fost reținut într-un dosar amplu de braconaj
19:52 - Jurnalistul Alin Cristea, despre ancheta DIICOT: Am fost 9 luni coleg de dosar cu un domn arestat tocmai datorită articolului. Șeful de facto al Biroului Teritorial Brăila îmi spunea că am cam greșit când îl criticam pe șeful poliției (VIDEO)
19:28 - Ana-Maria Barnoschi va fi soția unui tânăr de la malul mării. Află cine i-a furat inima
19:24 - Prețul biletelor de tren ar putea să crească din anul 2023. Traian Preoteasa (CFR Călători): Vom analiza la sfârșitul anului pe bugetul viitor
19:23 - Spiritele se încing la „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”. Ruxi i-a declarat „război” lui Cristi Mitrea: „Mi-ar plăcea să-l scot din joc”
19:08 - Studiile în România au devenit un lux: tinerii ajung să plătească un salariu doar pentru chirie și hrană