Mașinile electrice, tot mai populare printre români. Aproape 13.000 sunt deja înmatriculate în țara noastră

Mașinile electrice, tot mai populare printre români. Aproape 13.000 sunt deja înmatriculate în țara noastră
Luca de Meo, CEO al Grupului Renault, și Michel-Edouard Lecrerc, președintele comitetului strategic de la Centrul E. Lecrerc, alături de un automobil Dacia Spring în apropiere de Paris, Franța, în aprilie 2021. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / ABACA

România are în prezent pente 12.800 de mașini 100% electrice, iar totalul acestora este în continuă creștere.

Peste jumătate dintre mașinile electrice din țara noastră au fost înmatriculate doar anul trecut.

Modelul cel mai vândut la noi este Dacia Spring, acesta depășind 3.000 de unități anul trecut, arată datele dintr-un raport al companiei LEKTRI.CO.

Topul complet al celor mai vândute mașini electrice din România

  1. Dacia Spring- 3.066
  2. Renault Zoe0 1.854
  3. Volkswagen e-Up!- 808
  4. BMW i3- 766
  5. Nissan Leaf- 680
  6. Volkswagen ID3- 644
  7. Hyundai Kona- 575
  8. Volkswagen e-Golf- 457
  9. Skoda Citigo- 398
  10. Tesla Model 3- 391

Planuri mari de infrastructură pentru mașinile electrice și în România

Cererea pentru mașini 100% electrice este din ce în ce mai mare, spunea ministrul interimar al Mediului, în luna noiembrie.

Astfel, în următorii 5 ani, vor exista la nivelul României 18.000 de stații de încărcare pentru mașinile electrice, a confirmat oficialul Guvernului.

„Lansăm într-o săptămână programul pentru autoritățile publice locale, a trecut de faza de consultare publică, ghidul este public, încep înscrierile într-o săptămână. Vor fi peste 2500 de stații instalate prin acest program.”

„Mai vine un program finanțat din PNRR – managementul acelui program va fi asigurat de Ministerul Dezvoltării – în total vor fi 18.000 de stații instalate în cinci ani în România, primele 2500 din AFM (Administrația Fondului pentru Mediu – n.r).”

Autoritățile locale pot aplica indiferent dacă sunt sat, oraș, comună, stațiune turistică, toate unitățile administrativ-teritoriale sunt eligibile. Finanțăm stațiile de încărcare cu putere medie, nu cele cu putere mare instalate în special lângă autostrăzi, unde se pot încărca mașinile în câteva minute, ci cele medii, care sunt utilizate frecvent în zona urbană, în zona rurală”, a explicat Ministrul interimar al Mediului, în urmă cu două luni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`