Măsurile de distanțare socială din Germania, pe cale să fie prelungite până în 10 mai. Merkel evaluează planurile pentru deschiderea școlilor și reluarea competițiilor sportive

Măsurile de distanțare socială din Germania, pe cale să fie prelungite până în 10 mai. Merkel evaluează planurile pentru deschiderea școlilor și reluarea competițiilor sportive
foto: Hepta.ro / DPA Images / Michael Kappeler

Măsurile de distanțare socială din Germania vor fi prelungite până în data de 10 mai, a anunțat șeful de cancelarie al lui Angela Merkel, înainte de o reuniune la nivel înalt, ce are loc joi și vizează evaluarea restricțiilor de carantină generate de criza coronavirus, potrivit Reuters.

Germania evaluează planurile pentru relaxarea restricțiilor, dar prelungește distanțarea socială

Cancelarul Angela Merkel și liderii landurilor germane vor discuta despre planul privind redeschiderea școlilor și reluarea competițiilor sportive, dar o decizie finală nu va fi luată de 6 mai, când prima linie politică a Germaniei va analiza efectele primei faze de relaxare a restricțiilor, a explicat Helge Braun.

„Restricțiile privind contactul (n.r. – social) vor fi cu siguranță prelungite, acum, până la 10 mai”, a afirmat Braun, într-o intervenție televizată.

Germania, țara cu cea mai mare economie din Europa, a început să relaxeze restricțiile de carantină săptămâna trecută, când anumite magazine au fost redeschise, cu condiția să respecte măsuri stricte de distanțare socială. Cu toate acestea, Merkel și consilierii guvernamentali se tem ca rata de îmbolnăvire cu COVID-19 să nu accelereze din nou.

Agenția germană de presă DPA a anunțat că muzeele, expozițiile, grădinile zoologice și cele botanice, memorialele vor avea voie să reia activitatea dacă pot îndeplini cerințele pentru limitarea riscului de îmbolnăvire cu COVID-19. Cu ajutorul unui fond de 10 milioane de euro, muzeele vor fi ajutate să facă modificările de rigoare, acolo unde este cazul.

Chiar și așa, rămâne încă neclar de la ce dată se va aplica această prevedere, iar în anumite zone, precum Berlin, grădinile zoologice sunt deja deschise. În orice caz, revista Focus a precizat că și lăcașurile de cult își vor redeschide porțile pentru credincioși.

În prezent, rata de reproducere a coronavirusului SARS-CoV-2 din Germania este estimată la o medie de 0,76, a menționat Institutul pentru boli infecțioase Robert Koch (RKI), joi. Datele arată o scădere, de la 0,96, cât era la începutul săptămânii.

O rată de 0,76 înseamnă că, în medie, 100 de oameni bolnavi de COVID-19 infectează, la rândul lor, alte 76 de persoane. Acest lucru presupune că, în timp, numărul de cazuri noi va fi tot mai mic.

„Pot doar să vă avertizez să nu fiți prea relaxați cu privire la virus, să nu îl subestimați. Virusul are un număr de caracteristici, la care n-aș vrea să expun pe nimeni – nici pe mine, nici pe copiii mei – ca să o spun cât mai clar”, a declarat Lothar Wieler, președintele RKI.

Miniștrii Educației din cele 16 landuri federale ale Germaniei au căzut de acord, marți, să redeschidă școlile treptat pentru toate ciclurile, până la vacanța de vară, deși copiii vor fi nevoiți să lucreze și să învețe în grupuri ceva mai mici decât în mod normal.

Potrivit precizărilor făcute joi de RKI, Germania are aproape 160.000 de cazuri confirmate de COVID-19, iar peste 6.000 dintre ele s-au soldat cu deces – deși bilanțul arată 173 de fatalități în plus față de miercuri, statistica este mult sub cea înregistrată în alte țări europene, precum Italia, Marea Britanie, Spania și Franța.