MI5, semnal de alarmă: Un agent chinez a activat în Parlamentul Marii Britanii. Christine Lee fusese chiar și premiată de fostul premier conservator Theresa May

MI5, semnal de alarmă: Un agent chinez a activat în Parlamentul Marii Britanii. Christine Lee fusese chiar și premiată de fostul premier conservator Theresa May
Imagine surprinsă în august 2021 în Camera Comunelor, forul inferior al Parlamentului de la Londra. Foto: Hepta.ro / DPA Images

MI5, serviciul britanic de contrainformații și securitate internă, i-a avertizat pe legiuitorii arhipelagului că un agent al guvernului chinez a lucrat în interiorul parlamentului de la Londra pentru „a submina procesele” democratice.

Christine Lee era agent al guvernului chinez, spune contraspionajul britanic (MI5)

Președintele din Camera Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, le-a trimis parlamentarilor britanici printr-o scrisoare că a fost avertizat de MI5 că o femeie numită Christine Lee a fost „angajată în activități de ingerință politică în numele Partidului Comunist Chinez, intrând în legătură cu membri (ai parlamentului) aici, la parlament”, transmite Sky News.

Contraspionajul britanic a transmis o „alertă de ingerință” prin care avertizează că Lee „a facilitat donații financiare către parlamentari în activitate și aspiranți în numele unor cetățeni străini din Hong Kong și China… făcute clandestin pentru a masca originile plăților”.

Fostul ministru laburist Barry Gardiner a fost enumerat printre parlamentarii care au primit donații semnificative de la agentul chinez, iar acesta a confirmat că fiul femeii lucra pentru el, însă susține că a demisionat chiar astăzi.

Secretara britanică pentru afaceri interne, Priti Patel, susține că exista de multă vreme o anchetă care o viza pe Christine Lee, însă dezvăluirile de joi sunt „relativ noi”, iar activitățile agentului chinez se află la ora actuală sub incidența codului penal. Totuși, a continuat ea, „alerta i-a pus în gardă pe parlamentari”.

Priti Patel neagă că anunțul de astăzi ar fi o perdea de fum menită să acopere vocile care solicită demisia premierului Boris Johnson pentru petrecerile din perioada de lockdown, spunând că a fost decizia MI5 și a serviciilor de securitate parlamentară să dezvăluie informațiile abia acum.

Potrivit oficialului, guvernul de la Londra analizează calea de urmat și ar putea fi schimbată legislația în acest sens.

MI5 a spus despre Christine Lee, avocată de profesie, că a intrat în legătură cu parlamentari și cu politicieni care aspirau la o astfel de funcție.

În alertă, serviciul britanic de contrainformații menționează: „Lee a acționat clandestin în coordonare cu Departamentul Muncii Frontului Unit (al Comitetului Central) din cadrul Partidului Comunist Chinez și este considerată a fi implicată în activități de ingerință politică în Regatul Unit”.

De-a lungul vreme, Christine Lee a fost văzută alături de fostul lider laburist Jeremy Corbyn, dar și de fostul premier David Cameroon. În plus, ea a fost premiată de un alt fost prim-ministru britanic, Theresa May, „pentru promovarea angajamentului, înțelegerii și cooperării între comunitatea chineză și societatea britanică în ansamblu”.