Mihai Gribincea, noul ambasador al Republicii Moldova la București

Mihai Gribincea, noul ambasador al Republicii Moldova la București
Foto: european-times.com

Șefa diplomației de la Chișinău, Natalia Gherman, a propus, joi, Comisiei parlamentare nume noi de diplomați, după ce mandatele a 19  ambasadori au expirat.

Candidaturile au fost aprobate,. Acum, urmează agrementul din partea statelor în care vor pleca diplomații, iar ulterior Guvernul va emite o hotărâre și președintele R. Moldova va semna decretele de numire în funcție a noilor ambasadori.

Conform Ziarului Național, Mihai Gribincea urmează să preia funcția de ambasador al Republicii Moldova la București.

Gribincea este un euroatlantist convins. În 1998, Gribincea a scris o carte – „Trupele ruse în Republica Moldova: factor stabilizator sau sursă de pericol?” – în care arăta că trupele ruse din regiunea transnistreană reprezintă o sursă de pericol şi că Republica Moldova ar trebui să adere la NATO pentru a-şi asigura securitatea naţională.

Mihai Gribincea a mai fost ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei.

De asemenea, pe lista Nataliei gherman se mai regăsesc: Vitalie Rusu – Ambasador în Cehia, Valeriu Frija – Ambasador în Lituania, Ruslan Bolbocean – Ambasador în Ucraina, Oleg Serebrean – Ambasador în Germania, Oleg Țulea – Ambasador în Ungaria, Veaceslav Dobândă – Ambasador în Suedia, Dumitru Socolan – Ambasador în Portugalia, Vasile Bumacov – Ambasador în Japonia, Gabriela Moraru – Ambasador în Israel, Iurie Reniță – Ambasador în Belgia, Valeriu Ghilețchi – Ambasador în SUA, Aurel Ciocoi – Ambasador în China, Dumitru Braghiș – Ambasador în Federația Rusă, Eugen Revencu – Ambasador în Letonia, Lilian Moraru – Ambasador în Franța, Ștefan Gorda – Ambasador în Bulgaria, Tudor Ulianovschi – Ambasador în Elveția, Corina Călugăru – Ambasador, Reprezentant Permanent pe lângă Consiliul Europei.