Mini-summit despre relansarea proiectului european: Lideri din Germania, Franța, Italia și Spania discută despre ideea unei Uniuni cu mai multe viteze

Mini-summit despre relansarea proiectului european: Lideri din Germania, Franța, Italia și Spania discută despre ideea unei Uniuni cu mai multe viteze
Foto: eutopialaw.com

Varianta unei Europe cu mai multe viteze este luată în discuție luni la un mini-summit organizat la Versailles, unde participă lideri din Franța, Germania, Italia și Spania, informează AFP, potrivit HotNews.ro.

Președintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel și premierii italian Paolo Gentiloni și spaniol Mariano Rajoy se vor întâlni pentru discuta despre relansarea proiectului european și pentru a analiza modalitățile de a crea o Europă mai eficientă în ochii cetățenilor.

Săptămâna trecută, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a lansat cinci scenarii posibile cu privire la viitorul Uniunii Europene. În acest context, Franța și Germania par să fi optat deja pentru ideea unei Europe cu mai multe viteze.

"Va fi o Uniune Europeana cu viteze diferite, nu pot participa toți de fiecare dată la toate etapele de integrare", a declarat cancelarul Angela Merkel pe 3 februarie, la Malta.

Italia și țările din Benelux s-au raliat și ele la ideea unei integrări cu mai multe viteze.

Totuși, pentru a evita posibile tensiuni în rândul statelor membre, mai ales în cazul celor din estul Europei, liderii statelor care participă la mini-summit-ul de luni nu vor face niciun anunț după încheierea discuțiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe