Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa la reuniunea anuală la nivel ministerial a OCDE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa la reuniunea anuală la nivel ministerial a OCDE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 5-6 octombrie 2021, la Paris, la reuniunea anuală la nivel ministerial a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Sub titlul  „Shared Values: Building A Green And Inclusive Future ”, lucrările Conferinței Ministeriale (MCM) a OCDE din acest an vor reuni delegații ale statelor membre, țărilor partenere-cheie și aspirante la aderare, precum și ale unor organizații și instituții internaționale.

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la lucrările conferinței ministeriale a OCDE va reprezenta o oportunitate pentru promovarea profilului României ca stat ferm angajat față de obiectivul aderării la OCDE. Astfel, șeful diplomației române va participa la deschiderea oficială a reuniunii și la ceremonia de marcare a celei de-a 60-a aniversări a OCDE, la grupul de lucru privind „Creșterea incluzivă: oportunități pentru toți prin stabilirea unui tratament egal” („Inclusive Growth: Opportunities for All by Levelling the Playing Field”) și va avea intervenții și în cadrul altor dezbateri ministeriale.

Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția măsurile, acțiunile și proiectele dezvoltate în plan național sau susținute de România la nivelul Uniunii Europene și în diverse formate internaționale, care pun în evidență soliditatea candidaturii țării noastre la OCDE, inclusiv contribuții recente ale României la activitatea OCDE, precum și eforturile constante ale României de amplificare și diversificare a cooperării cu structurile de lucru ale organizației. In intervențiile și contactele de lucru cu ocazia reuniunii ministeriale, ministrul Aurescu va susține necesitatea luării unei decizii, cât mai curând posibil, privind deschiderea negocierilor de aderare a țării noastre la organizație.

Dezbaterile din cadrul MCM vor fi structurate pe tematici de actualitate în domeniul relațiilor economice internaționale, cu accent pe stadiul acordului asupra sistemului de taxare internațională negociat sub egida OCDE, tranziția și redresarea economică verde, promovarea unui comerț internațional cu caracteristici incluzive, gestionarea transformării digitale și promovarea unei creșteri economice solide și durabile.

Informații suplimentare

Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic, țara noastră depunându-și oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, candidatură care a fost apoi reiterată în mai multe rânduri.

Conferința Ministerială a Consiliului OCDE este forumul la cel mai înalt nivel decizional al organizației, la care participă anual miniștri ai economiei, finanțelor, afacerilor externe, comerțului sau alți membri ai guvernelor statelor membre, împreună cu invitați din țările și organizațiile internaționale partenere ale OCDE. În prezent, membrii OCDE discută în legătură cu lansarea unui nou val de extindere a organizației.

Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale.

Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.