Ministrul de Interne bavarez: "Atacatorul a plănuit un an atacul din Munchen. Și-a cumpărat pistolul semiautomat de pe deep web"

Ministrul de Interne bavarez: "Atacatorul a plănuit un an atacul din Munchen. Și-a cumpărat pistolul semiautomat de pe deep web"
foto: huff.ro

Joachim Herrmann, ministrul de Interne bavarez, a declarat că atacatorul din Munchen, de 18 ani, și-a cumpărat pistolul semiautomat de pe deep web (așa-zisul internet ascuns, partea nevăzută a internetului) și s-a documentat temeinic în privința împușcăturilor în masă, pregătindu-și atacul timp de un an.

David Ali Sonboly, tânărul germano iranian, avea salvată pe computerul său o copie a manifestului extremistului norvegian Anders Behring Breivik, care în urmă cu cinci ani a comis un dublu atac la Oslo și în insula vecină Utoya, ucigând 77 de oameni. Totodată, Sonbloy a călătorit "acum un an sau doi" la o școală din orașul Winnenden (sud-vestul Germaniei), scena unui atac armat în 2009, a mai spus Herrmann, informează Agerpres.

Acolo, amintește EFE, în 2009 un adolescent de 17 ani, Tim Kretschmer, a ucis 15 persoane din fostul său liceu. Încolțit de poliție, Kretschmer s-a sinucis după o urmărire de 40 de kilometri, îmbrăcat în uniformă paramilitară și înarmat cu un pistol Beretta cu care ucisese cu sânge rece nouă elevi și șase profesori.

Potrivit DPA, șeful poliției din Bavaria, Robert Heimberger, a declarat că tânărul nu și-a ales în mod special victimele și că tinerii pe care i-a ucis nu îi erau colegi de clasă. Heimberger a confirmat că Sonboly plănuia atacul de un an. La rândul său, procurorul Thomas Steinkraus-Koch a menționat că asasinul nu era motivat de vreo ideologie politică și că și-a ales victimele la întâmplare.

Totodată, procuratura germană a mai informat duminică că tânărul se afla sub tratament psihiatric pentru anxietate și depresie și avea medicamente în casă, dar nu se știe dacă le și lua, transmite EFE.

Ultima oră
22:48 - Alexandru Rafila: N-avem încă 5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, dar am văzut un clip postat de premier. Eu știu că atunci când ai un eșec, nu faci un videoclip ca să sărbătorești (VIDEO)
22:38 - Cutremur în Vrancea. Seismul produs luni seara este cel de-al 11-lea înregistrat în România, în ultimele două zile
22:22 - Cipru introduce măsuri mult mai stricte pentru prevenirea COVID-19. Ce acte trebuie să aibă turiștii la intrarea în țară și în spațiile publice
22:12 - Virgil Guran (PNL): Sper că nu se dau bani la rectificare contra voturi. Vedem atunci… / Avem colegi cărora li s-au scos niște dosare / Serviciile au intervenit prin partide. Asta nu trebuie să se mai întâmple (VIDEO)
21:35 - Virgil Popescu, ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român
21:30 - Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri
21:01 - Revoltă într-o comunitate din Spania, după ce un român a fost bătut până la comă de mai mulți interlopi. Indivizii, cunoscuți pentru faptul că atacă oamenii doar ca să se distreze (VIDEO)
20:53 - Alertă pentru turiștii din Bulgaria. Canicula a provocat importante incendii de vegetație
20:38 - Atacul asupra petrolierului Mercer Street, în care și-a pierdut viața un român | Ambasadorul român şi însărcinatul cu afaceri britanic, convocaţi la MAE iranian
20:07 - Traian Ogâgău, edilul din Sângeorz-Băi filmat când își umilea fiica, și-a pierdut mandatul. El și-a lăsat cumnatul primar interimar