Ministrul francez de Interne preconizează noi atacuri teroriste în Franța: „Suntem într-un război. Au fost și vor exista alte evenimente precum aceste atacuri teribile”

Ministrul francez de Interne preconizează noi atacuri teroriste în Franța: „Suntem într-un război. Au fost și vor exista alte evenimente precum aceste atacuri teribile”
Sursa Foto: Hepta

Gerald Darmanin, ministrul francez al Afacerilor Interne, ia în calcul că pe teritoriul țării sunt posibile mai multe atacuri viitoare, în contextul în care Franța este angajată într-un „războiîmpotriva ideologiei islamiste”, scrie Reuters.

Gerald Darmanin preconizează noi atacuri teroriste în Franța

„Suntem într-un război contra unui inamic care se află atât în interior, cât și în exterior. Trebuie să înțelegem că au fost și vor exista alte evenimente precum aceste atacuri teribile”, a adăugat ministrul francez pentru postul de radio RTL.

Afirmația vine după ce a fost identificat principalul suspect al atacului de la catedrala din Nisa. Tunisianul în vârstă de 21 de ani ar fi ajuns la Paris pe 9 octombrie, venind din Italia, unde a luat viața a trei persoane, potrivit The Guardian.

Amintim, o femeie de 60 de ani a fost decapitată, unui bărbat de 55 de ani, angajat al bisericii, i-a fost tăiat gâtul, iar o femeie de 44 de ani a fost înjunghiată de mai multe ori şi a murit în apropiere.

În timpul atacului, autorul ar fi strigat deviza islamistă, „Allah Akbar”, având asupra sa o copie a Coranului.

Un cuţit cu o lamă de 17 centimetri folosit în atac a fost găsit lângă tunisian, împreună cu o pungă care conţinea alte două cuţite care nu au fost folosite în atac.

Presa franceză relatează că forţele de ordine se aşteptau la astfel de incidente. Săptămâna trecută, şeful poliţiei naţionale şi-a mobilizat trupele şi a avertizat printr-o telegramă trimisă oficialilor din teritoriu că ţara este sub ameninţare teroristă constată şi ridicată.

„Despre autorul faptelor: a fost transportat într-un spital pentru a fi operat. Este rănit foarte grav şi viaţa îi este în pericol. Când a fost arestat, avea la el un document, o hârtie de la Crucea Roşie italiană cu numele unui cetăţean tunisian născut în 1999. Investigaţiile preliminare arată că această identitate este cea a făptuitorului”, a spus procurorul antiterorism, Jean-Francois Ricard.

Atacul de la catedrala Notre Dame din Nisa a zguduit Franța

Atacul recent a avut loc într-un context tensionat pentru Franța, după decapitarea profesorului de istorie Samuel Paty(după publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed de către publicația satirică Charlie Hebdo) și după valul de proteste pe care l-a stârnit președintele Emmanuel Macron în unele state musulmane prin angajamentul său de a lupta pentru valorile laice ale republicii și împotriva ”separatismului islamist”.

Orașul francez Nisa a fost zguduit de un alt atentat terorist, comis la 14 iulie 2016, chiar de ziua națională. În seara acelei zile, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, cetățean francez cu origini tunisiene, a spulberat cu un camion de 19 tone o mulțime de oameni care sărbătoreau pe Promenade des Anglais. 84 de oameni și-au pierdut viața atunci.

Ultima oră
19:24 - Scandalul momentului în online-ul românesc. Autorul postării controversate spune că a glumit: „Femeile disponibile pentru sex să poarte un cerculeț la rever. Două cerculețe pentru sex în grup”
19:08 - Explozie a cazurilor de COVID în București. Vlad Voiculescu, după ce avertizase că lipsesc 4.000 de teste pozitive din ultimele zile: „Minunea de după congresul PNL! – 653 cazuri duminică, 2.559 luni”
19:03 - Ursula von der Leyen, despre explozia prețului la gaze: „Ceea ce vedem este un fenomen global, nu doar unul existent în Europa”
18:51 - Iohannis, nemulțumit de cifrele campaniei de vaccinare. Mesaj tăios în prezența Ursulei von der Leyen: „Dacă ne-am fi vaccinat, nu am mai fi avut restricții”
18:44 - Ursula von der Leyen anunță că România a primit undă verde din partea Comisiei privind PNRR: „Nu e finalul călătoriei. Trebuie să implementăm aceste proiecte”
18:28 - Florin Cîțu, despre PNRR: Sunt incluse 107 investiții și 64 de reforme. Până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro (VIDEO)
18:25 - Klaus Iohannis, în cadrul vizitei Ursulei von der Leyen, după aprobarea PNRR: „Avem o responsabilitate uriașă, pentru a ne asigura că fondurile europene vor schimba fața României”
18:19 - Proiect de lege: Certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical. În caz contrar se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile
18:05 - Pfizer anunță că a început să testeze noul său medicament cu administrare orală, care ar putea preveni Covid-19
18:00 - De ce o sfătuiește Mitică Dragomir pe Simona Halep să se retragă din tenis