Pentru a doua oară într-o lună, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a vizitat Kievul pe fondul tensiunilor cu Rusia. Surse diplomatice spun că întâlnirea ei cu președintele Zelensky a fost anulată, informează Deutsche Welle.
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a vizitat luni Ucraina, pentru a doua oară în doar trei săptămâni, pe fondul temerilor de o invazie rusă.
Oficialii ucraineni și-au exprimat în mod repetat frustrarea față de refuzul Germaniei de a vinde arme Ucrainei, precum și de blocarea altor țări să facă același lucru.
Baerbock a susținut o conferință de presă după ce s-a întâlnit cu omologul ei ucrainean Dimitro Kuleba. La conferință, principalul diplomat al Germaniei a declarat că Berlinul este dispus să „plătească un preț economic mare” în cazul în care ar fi necesare sancțiuni împotriva Rusiei.
Germania și partenerii săi au pregătit „o serie de măsuri dure” împotriva Moscovei, care să fie folosite în cazul în care conflictul din Ucraina va escalada, a asigurat aceasta.
Comentariile ei vin după ce ministrul Economiei, Robert Habeck, a cerut Germaniei să-și reducă dependența de gazele naturale rusești, în condițiile în care tensiunile dintre Rusia și Ucraina rămân active.
Guvernul german rămâne divizat în ceea ce privește conducta Nord Stream 2, care este menită să transporte gaz rusesc sub Marea Baltică către Germania. Deși construcția conductei a fost finalizată, aceasta nu a început transportul gazelor, iar proiectul este în prezent în așteptare.
Ministrul german de externe urma să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cu toate acestea, întâlnirea a fost anulată din cauza a ceea ce surse diplomatice au descris drept „dificultăți de programare”. În schimb, este planificată o întâlnire cu prim-ministrul ucrainean Denis Șmigal.
Se așteaptă ca subiectul exporturilor de arme să fie pe primul loc pe ordinea de zi a discuțiilor.
Baerbock a vizitat un memorial al celor care au murit în timpul Holodomorului, foametea mortală din Ucraina condusă de sovietici din anii 1930. Aceasta urmează să viziteze și un spital militar finanțat de Germania. Marți, Baerbock urmează să plece în estul Ucrainei și să viziteze prima linie între separatiștii susținuți de ruși și soldații ucraineni.
Expertul Stefan Meister de la Consiliul German pentru Relații Externe a declarat că vizita lui Baerbock arată că „Germania și Uniunea Europeană sunt mai active în acest conflict”.
„Deci nu depinde doar de SUA, ci este vorba de securitatea europeană. Și de a demonstra, de asemenea, unitate cu țările mai mici, în special din Europa Centrală și de Est”, a spus Meister.