Ministrul ungar de externe, către Bogdan Aurescu: Ne așteptam la modestie din partea unui ministru al cărui premier e judecat

Ministrul ungar de externe, către Bogdan Aurescu: Ne așteptam la modestie din partea unui ministru al cărui premier e judecat
Foto: rador.ro

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat duminică că se „aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier se confruntă cu un proces”, referindu-se la ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, care a spus sâmbătă că ridicarea de garduri care să delimiteze „Europa civilizată” de restul Europei este un gest autist și inacceptabil, informează Mediafax.

Mai mult de atât, după declarația lui Aurescu, Peter Szijjarto l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta  luni, pentru consultări.

„Ne-am aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier se confruntă cu un proces”, a spus Szijjarto, făcând referire și la faptul că premierul Victor Ponta a fost trimis, joi, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, în dosarul Turceni-Rovinari.

„Noi suntem un stat vechi de peste 1.000 de ani, care de-a lungul istoriei sale a trebuit să se apere nu doar pe sine, ci şi Europa, de multe ori. Aşa va fi şi acum, fie că ministrului român de Externe îi place sau nu”, a adăugat Szijjarto.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a criticat dur decizia Ungariei de a ridica garduri la granițe pentru a opri valul de imigranți, spunând că acest gest este „austist și inacceptabil”.

„Ridicarea de garduri care să delimiteze „Europa civilizată” de restul Europei este un gest mai degrabă autist și inacceptabil în afara spiritului european, în schimb România este frontieră externa a UE și NATO și avem toată capacitatea de a apăra comunitatea de valpri din care facem parte”, a spus Aurescu sâmbătă. (Detalii AICI)

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat miercuri că Ungaria va construi un gard la frontiera cu România și de-a lungul unor porțiuni ale frontierei sale cu Croația. (Detalii AICI)

Ultima oră
18:20 - Andreea Ibacka, mesaj important cu doar câteva zile înainte să nască: Sunt destule nopți în care respir greu
18:09 - Jair Bolsonaro intră la Adunarea Generală a ONU, dar nu și în restaurantele din New York, unde dovada vaccinării e obligatorie. Președintele Braziliei a fost fotografiat mâncând pizza pe marginea drumului (FOTO)
17:27 - Ioana Mihăilă explică cum s-a pregătit MS pentru valul patru: Creșterea numărului de paturi ATI/TI reprezintă punerea în aplicare a planului pregătit de Ministerul Sănătății
17:25 - Ludovic Orban: Joaca de-a politica trebuie să se termine! Cine poartă răspunderi pentru această criză gravă trebuie să și le asume și să acționeze în consecință. După 25 septembrie, PNL are capacitatea să pună punct crizei (VIDEO)
17:08 - Echipa Orban, apel pentru soluționarea crizei politice. Ionel Dancă: Ludovic Orban, cel care poate face majoritatea parlamentară. Respingem orice fel de colaborare cu PSD (VIDEO)
17:03 - Schimbări la înmatricularea și radierea mașinilor. Detaliul pe care toți șoferii trebuie să îl știe
16:39 - Lista celor 234 de localități în care incidența e de cel puțin 3 la mie (DOCUMENT)
16:31 - 2.468 de școli vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile. Anunțul medicului Valeriu Gheorghiță
16:29 - Florin Cîțu: Octavian Berceanu a fost numit politic la Garda de Mediu și nu l-am demis eu, de fapt i-a fost retras sprijinul politic atunci când USR a ieșit de la guvernare
16:17 - Marcel Ciolacu: Bilanțul negru de astăzi, cu 120 de morți de COVID, 990 de bolnavi la ATI și aproape 6.800 de cazuri este doar începutul