Mircea Geoană (NATO): „Sunt foarte mulți dintre cetățenii Ucrainei care sunt deportați către Rusia”

Mircea Geoană (NATO): „Sunt foarte mulți dintre cetățenii Ucrainei care sunt deportați către Rusia”
Foto: Facebook @ Mircea Geoană

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a transmis vineri că Rusia vrea să creeze „o nouă realitate politică” în Ucraina, folosind o metodă veche a imperiului țarist, de a muta populații și de „a creea o anumită fluiditate a etnicităților și o anumită potențială conflictualizare a acelora”.

Secretarul general adjunct al NATO a mai explicat că Rusia încearcă „să invoce așa-zise referendumuri pentru a crea o nouă realitate politică” în Ucraina.

Mircea Geoană: Ucraina poate să câștige acest război

„Sunt foarte mulți dintre cetățenii Ucrainei care sunt deportați către Rusia. Știm că sunt duși în zone foarte îndepărtate de tristă amintire și va trebui să documentăm mai bine care este soarta acestor oameni. Este clar o intenție de a schimba demografia și unicitatea, mozaicul etnic și să încerce la un anumit moment să creeze o nouă realitate politică.

Ceea ce vedem de la ucraineni, și e un lucru pe care îl aplaudăm și îl susținem, dorința lor de a câștiga acest război și de a-și recupera cât mai mult din teritoriile astăzi sub ocupație străină.

Este o chestiune mai veche decât imperiul sovietic. Imperiul țarist făcea la fel. Ce s-a întâmplat când au luat Basarabia în 1812? Prima chestiune care au făcut-o, au încercat să schimbe, să modifice ce s-a întâmplat după ce Crimeea a revenit Imperiului Otoman. Au fost deplasate populații.

Deci nu e o chestiune pur bolșevică. Ingineria socială dânșii au perfecționat-o și au dus-o până la absurd. Este o politică veche a Imperiului Rusesc de a-și creea o anumită fluiditate a etnicităților și o anumită potențială conflictualizare a acelora. Transnistria nu este altceva decât o invenție a imperiului bolșevic, inventând practic o republică socialistă moldovenească dintr-un teritoriu care n-a aparținut niciodată României. Rețetarul este același.

Dar s-au lovit de o nucă tare. Ucraina este o nucă tare, Occidentul este o nucă și mai tare și suntem convinși că în cele din urmă, prin bravura lor, prin determinarea lor, prin sacrificiul lor și cu spirjinul nostru, Ucraina poate să câștige acest război”, a transmis Mircea Geoană într-un interviu, potrivit Digi24.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe