Misiune reușită a NASA: Robotul ”Curiosity” a aterizat pe planeta Marte după opt luni de călătorie în spațiu

Misiune reușită a NASA: Robotul ”Curiosity” a aterizat pe planeta Marte după opt luni de călătorie în spațiu
Robotul ”Curiosity” a aterizat pe planeta Marte luni dimineață, după opt luni de călătorie în spațiu. Misiunea robotului este să culeagă dovezi ale existenţei - în prezent sau în trecut - vieţii pe...

Robotul ”Curiosity” a aterizat pe planeta Marte luni dimineață, după opt luni de călătorie în spațiu. Misiunea robotului este să culeagă dovezi ale existenţei – în prezent sau în trecut – vieţii pe această planet.

Lansat pe 26 noiembrie 2011, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida, ”Curiosity”, dispozitivul de explorare spaţială cel mai greu (900 kilograme) şi cel mai sofisticat trimis vreodată de oameni pe o altă planetă, a aterizat în apropiere de muntele Sharp, care are o altitudine de peste 5.000 de metri, în craterul Gale, după ce a parcurs o distanţă de 570 de milioane de kilometri.

Cele trei sonde aflate pe orbita lui Marte, două americane (Mars Reconnaissance Orbiter şi Mars Odyssey) şi una europeană (Mars Express), se vor poziţiona pentru a intercepta transmisiunile radio emise de ”Curiosity” cu ocazia coborârii în atmosfera marţiană.

Un braţ al robotului, realizat din teflon, va preleva eşantioane din solul marţian. Aceste eşantioane vor fi transferate în interiorul robotului pentru ca instrumentele de la bordul său să analizeze şi să identifice compuşii minerali şi chimici. Însă mici fragmente de teflon ar putea să se amestece cu eşantioanele de roci marţiene, riscând astfel să falsifice rezultatele analizelor. Eşantioanele recoltate vor fi înmagazinate într-unul dintre cele două laboratoare din interiorul robotului, unde vor fi analizate.

Alte instrumente vor monitoriza mediul înconjurător, pentru a detecta în special metanul, adeseori asociat cu prezenţa vieţii pe Terra, dar care a fost deja găsit şi pe Marte în anumite anotimpuri, de o sondă americană ce a fost plasată pe orbita marţiană.

”Curiosity” va măsura şi radiaţiile care pot să afecteze viitoarele misiuni spre Marte, ce vor avea echipaj uman la bord. Robotul dispune şi de o staţie meteo.

Misiunea ”Curiosity” a costat 2,5 miliarde de dolari și va dura doi ani.

”Curiosity” a aterizat pe Marte

Embed: " />
Tags: