Misterul cursei RU675

Misterul cursei RU675
Mai multe zboruri din Europe sunt anulate, inclusiv de Paște. Companiile aeriene nu au suficienți angajați. Foto simbol: Pixabay

„A fost zborul RU675 într-adevăr unul de spionaj?“, se întreabă cotidianul german de mare tiraj BILD în ediția sa din 26.01.2022. Știrea despre un zbor al unei aeronave de transport marfă aparținând companiei „AirBridgeCargo“, aflată în proprietatea societății de aviație „Volga-Dnepr Group“ cu sediul pe aeroportul moscovit „Șeremetjevo“ din data de 15.01.2022 ar fi trecut ca și neobservată până când Jerome Nussbaum a preluat subiectul și la prezentat milioanelor de cititori germani.

În urmă cu cinci zile publicația aeroTELEGRAPH semnala și ea misteriosul zbor. Un Boeing 747-8, având numărul de identificare VQ-BRH, a atras atenția atunci când a găsit un drum ocolitor prin Finlanda pentru a transporta marfa companiei DHL de la Moscova spre Leipzig, evitând astfel spațiul aerian al țărilor baltice dar și a Belarus-ului.

La întrebarea aeroTELEGRAPH adresată „Volga-Dnepr Group“ a rezultat un răspuns ciudat: „Aeronava ar fi fost defectă și a trebuit să zboare în regim de MEL (Minimum Equipment List) la propria sa locație de mentenanță de pe aeroportul din Leipzig.“ Acolo ar fi primit un service standard și și-a reluat ulterior zborurile comerciale. Doar că și în capitala Rusiei ar fi putut primi mentenanță.

Din datele obținute de aeroTELEGRAPH rezultă că avionul a transportat marfă de la Hongkong, a aterizat pe aeroportul Domodedovo din Moscova și a necesitat două ore spre a fi realimentat și și-a luat zborul. Apoi a fost descărcat după procedurile standard la Leipzig, relatează sursa citată, adăugând: „Aceste informații contrazic cele afirmate de compania rusească cum că avionul ar fi fost inutilizabil.“

Traiectoria avionului care a survolat Finlanda, Marea Baltică și Polonia a fost un ocol semnificativ, distanța parcursă fiind de 3289 km față de cea directă, adică 1749 km. BILD aduce întreaga poveste în atenția presei germană, având titlul: „Ciudatul zbor al Boeing-ului rusesc. Complet încărcat, defect și pe ruta greșită spre Leipzig“ și adaugă că autoritatea de supraveghere Eurocontrol nu a dezvăluit nici ea motivul straniului zbor.

„Forțele armate nu speculează despre intențiile societăților civile de transport aerian și asupra rutelor acestora,“ este părerea unei surse militare finlandeze, citată de aeroTELEGRAPH, după ce presa din această țară a relatat deja că avionul rus ar fi survolat o traiectorie sensibilă, a mai multor baze aeriene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”
11:16 - Sorin Grindeanu, despre podul de la Brăila: „Sperăm ca în decembrie să putem să dăm în circulație. Eu sunt optimist”
10:48 - Rusia a întrerupt livrările de gaze către Finlanda, însă compania publică finlandeză anunță că își va continua activitatea „în mod normal”
10:38 - Trafic intens către litoral și Valea Prahovei. S-au format coloane de mașini pe Autostrada Soarelui
10:12 - Mario Fresh a povestit cum a fost la prima întâlnire cu părinții Alexiei Eram: „Mai emoționat eram când am făcut cunoștință cu tatăl”
09:52 - Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent. Timpurile festive sunt aproape”
09:33 - OMS: 80 de cazuri de variola maimuței confirmate în 11 țări și 50 de suspiciuni. Experții avertizează asupra riscului de răspândire a virusului