Misterul navei găsite în derivă, cu toate bogăţiile la bord, dar fără echipaj. Oamenii au înnebunit şi s-au aruncat în apă, iar motivul este…

Misterul navei găsite în derivă, cu toate bogăţiile la bord, dar fără echipaj. Oamenii au înnebunit şi s-au aruncat în apă, iar motivul este...

Brigantina Mary Celeste a născut unul dintre cele mai mari mistere din istoria maritimă mondială. În data de 5 decembrie 1872, ea a fost găsită, în derivă, în apropierea strâmtorii Gibraltar.

Citiţi şi:

Fenomenul „apei moarte” care i-a îngrozit pe specialişti: vapoarele se opresc brusc, iar motoarele învârt „în gol”

Echipajul navei Dei Gratia a observat vaporul plutind fără busolă, astfel că s-au apropiat de navă. Au strigat, dar nimeni nu s-a arătat la faţă. Astfel că marinarii au urcat la bordul „fantomei”. Care au fost primele lucruri pe care le-au văzut? Apă multă la bord, că numai una din pompe mai era funcțională, ceasul nu mergea, compasul era distrus, în timp ce sextantul și cronometrul dispăruseră. Încărcătura de alcool părea intactă (la sosirea la Genova s-a descoperit că nouă butoaie erau goale), rezervele de apă la fel.

Unde a dispărut echipajul?

Imediat, a apărut întrebarea: unde sunt oamenii de pe vas? Nici urmă de cadavre, ipoteza unui asalt al piraţilor a ieşit din calcul, având în vedere că marfa valoroasă încă era la bord, deci unde s-au evaporat membrii echipajului?

Una dintre teorii este că scurgerile de alcool din cele nouă butoaie au determinat o acumulare de vapori în cală. Căpitanul, temându-se de o explozie, a ordonat deschiderea calei și evacuarea navei până când alcoolul se va evapora și pericolul va trece. Numai că vântul puternic a îndepărtat brigantina de bărcile echipajului, care nu a mai putut ajunge înapoi, găsindu-și sfârșitul pe mare.

Citiţi şi:

Au zărit o epavă din timpul războiului. Au crezut că e navă, dar nu… Erau „pietre funerare plutitoare”

Au mâncat pâine otrăvită?

O altă explicaţie înaintată de istorici ar fi că oamenii au mâncat, fără să ştie, pâine din secară, în loc de grâu, şi că secara udă a produs o ciupercă otrăvitoare. Oamenii ar fi ingerat această ciupercă, ar fi înnebunit şi s-au aruncat peste bord.

Mai există şi variante fanteziste, izvorâte, probabil, din filmele SF: au pus dispariția echipajului pe seama unui monstru marin, a extratereștrilor sau a altor fenomene paranormale. Brigantina Mary Celeste a scufundată de proprietarul ei, în apropiere de Haiti, pentru a încasa asigurarea, în 1885.