Moment istoric. O delegație a guvernului EAU a ajuns în Israel, într-o primă vizită oficială (VIDEO)

Moment istoric. O delegație a guvernului EAU a ajuns în Israel, într-o primă vizită oficială (VIDEO)
foto: captură YouTube

Prima delegație oficială a Emiratelor Arabe Unite în Israel din istorie și-a început vizita, marți, în contextul în care cele două state și-au normalizat relațiile luna trecută pe baza unui acord intermediat de SUA. Un avion al Etihad Airwayscu oficiali ai guvernului emirian și demnitari americani la borda părăsit Abu Dhabi, capitala EAU, îndreptându-se spre Aeroportul Ben-Gurion. Oficialii israelieni au precizat că vizita de cinci ore va fi restricționată la aeroportul aflat în apropiere de Tel Aviv, din cauza îngrijorărilor legate de noul coronavirus, transmite Reuters.

O delegație a guvernului EAU a ajuns în Israel, într-o primă vizită oficială

EAU și Bahrain au devenit, în luna septembrie, primele state arabe din ultimul sfert de secol care semnează acorduri pentru stabilirea unor relații formale cu Israel, o mișcare pe care Washingtonul și aliații săi au descris-o ca fiind o sursă de pace regională și stabilitate, dar care a fost respinsă de palestinieni.

„Acesta este un moment istoric pentru țara EAU și Israel, și așteptăm cu nerăbdare salaam (n.r. – pacea)… în regiune”, a afirmat unul dintre piloți, într-un videoclip postat pe Twitter de către delegatul american pentru Orientul Mijlociu, Ari Berkowitz.

Ari Berkowitz și Steven Mnuchin, Secretarul Trezoreriei SUA, însoțesc delegația emiriană, care este condusă de către Abdullah bin Touq al-Mari, ministrul Economiei, și Obaid Humaid al-Tayer, ministrul de stat pentru afaceri financiare, potrivit purtătoarei de cuvânt din Ministerul emirian de Externe.

Momentul vine să îl completeze pe cel de duminică, când oficialii SUA s-au alăturat delegației israliene în Bahrain pentru o ceremonie privind formalizarea relațiilor.

De la jumătatea lunii august – când au anunțat în premieră că vor stabili relații depline – și până acum, Israel și EAU deja au semnat mai multe înțelegeri comerciale.

Oficialii israelieni au mai menționat că părțile urmează să semneze un acord mutual pentru scutire de viză – o premieră pentru Israel în relația cu o țară arabă.

„Acordurile Abraham” au fost semnate în septembrie, la Casa Albă

Israel, pe de o parte, respectiv EAU și Bahrain, pe de altă parte, au semnat acordurile de normalizare a relațiilor într-o ceremonie istorică, ce s-a desfășurat la jumătatea lunii septembrie în SUA, la Casa Albă, în condițiile în care administrația Trump a avut un rol semnificativ în succesul negocierilor. „Acordurile Abraham” (sau Acordurile Avraam)au fost redactate în trei limbi – engleză, ebraică și arabă – și marchează un moment major de cotitură geopolitică în Orientul Mijlociu.

„Ne aflăm aici în această după-amiază pentru a schimba cursul istoriei. Împreună, aceste acorduri vor servi ca fundație pentru o pace comprehensivă de-a lungul întregii regiuni”, declara președintele Donald Trump, care a primit multiple nominalizărila Premiul Nobel pentru Pace 2021, iar două dintre ele se referă chiar la aceste demersuri.

Tags:
Ultima oră
19:08 - Explozie a cazurilor de COVID în București. Vlad Voiculescu, după ce avertizase că lipsesc 4.000 de teste pozitive din ultimele zile: „Minunea de după congresul PNL! – 653 cazuri duminică, 2.559 luni”
19:03 - Ursula von der Leyen, despre explozia prețului la gaze: „Ceea ce vedem este un fenomen global, nu doar unul existent în Europa”
18:51 - Iohannis, nemulțumit de cifrele campaniei de vaccinare. Mesaj tăios în prezența Ursulei von der Leyen: „Dacă ne-am fi vaccinat, nu am mai fi avut restricții”
18:44 - Ursula von der Leyen anunță că România a primit undă verde din partea Comisiei privind PNRR: „Nu e finalul călătoriei. Trebuie să implementăm aceste proiecte”
18:28 - Florin Cîțu, despre PNRR: Sunt incluse 107 investiții și 64 de reforme. Până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro (VIDEO)
18:25 - Klaus Iohannis, în cadrul vizitei Ursulei von der Leyen, după aprobarea PNRR: „Avem o responsabilitate uriașă, pentru a ne asigura că fondurile europene vor schimba fața României”
18:19 - Proiect de lege: Certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical. În caz contrar se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile
18:05 - Pfizer anunță că a început să testeze noul său medicament cu administrare orală, care ar putea preveni Covid-19
18:00 - De ce o sfătuiește Mitică Dragomir pe Simona Halep să se retragă din tenis
17:46 - Ursula von der Leyen a vizitat Spitalul Universitar împreună cu premierul Florin Cîțu și cu președintele Iohannis