Moscova acuză Occidentul că duce un „război total” împotriva Rusiei

Moscova acuză Occidentul că duce un „război total” împotriva Rusiei
Lavrov, despre britanicii și marocanul condamnați la moarte. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat vineri (27 mai) țările occidentale că duc un „război total” împotriva Rusiei, a poporului și culturii sale, în timp ce Moscova continuă operațiunea militară în Ucraina.

Rusia susține că statele occidentale duc un război total

„Occidentul ne-a declarat război nouă, întregii lumi ruse. Cultura anulării Rusiei și a tot ceea ce are legătură cu țara noastră ajunge deja la punctul de absurd”, a spus Lavrov la o ședință a ministerului.

El a acuzat Occidentul că interzice scriitorii, compozitorii și alte personalități culturale, scrie channelnewsasia.

„Este sigur să spunem că această situație va fi cu noi pentru mult timp”, a adăugat el.

Potrivit lui Lavrov, Washingtonul „și sateliții săi își dublează eforturile de a ne controla țara”.

El a spus că „folosesc cea mai largă gamă de instrumente – de la sancțiuni economice unilaterale până la propagandă complet falsă în spațiul media global”.

„În multe țări occidentale, rusofobia de zi cu zi a devenit de o natură fără precedent și, spre marele nostru regret, este încurajată de cercurile guvernamentale din mai multe țări”, a spus Lavrov.

Capitalele occidentale au lovit Moscova cu sancțiuni fără precedent, după ce președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie.

SUA s-ar pregăti să ofere Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune

Întrebat luni dacă SUA vor furniza sistemele de rachete, secretarul Apărării Lloyd Austin a refuzat un raspuns. „Nu vreau să avansez în ceea ce privește situația în care ne aflăm în procesul de solicitare a resurselor”, a spus el reporterilor.

Administrația a avut preocupări similare cu privire la furnizarea de avioane de luptă MiG-29 suplimentare, despre care unii s-au îngrijorat că ar putea permite ucrainenilor să ducă lupta în Rusia. În cele din urmă, SUA au decis să nu ofere Poloniei noi avioane, ceea ce le-ar fi permis polonezilor să echipeze Ucraina cu MiG-uri din epoca sovietică.

Dezbaterea despre MLRS este, de asemenea, similară cu cea care a avut loc înainte ca SUA să decidă să înceapă să trimită obuziere mai grele, cu rază lungă de acțiune, în Ucraina, luna trecută. Pachetele de arme s-au concentrat pe rachete antiaeriene antitanc Javelin și Stinger cu rază scurtă de acțiune, precum și pe arme de calibru mic și muniție. La acea vreme, obuzele M777 au marcat o creștere semnificativă a autonomiei și puterii față de sistemele anterioare, dar chiar și acelea au o rază de acțiune de aproximativ 25 de kilometri sau 18 mile. MLRS poate trage mult mai departe decât orice artilerie trimisă de SUA până în prezent.

Urmăriți B1TV.ro și pe