Consumul de insecte poate fi periculos pentru sănătate, avertizează experții europeni. Potrivit acestora, greierii care ajung făină pot fi purtători de virusuri, bacterii și reziduri chimici.
Uniunea Europeană a aprobat în ianuarie făina de greieri de casă pentru consumul uman, după larvele de viermi și lăcustele migratoare, însă riscurile pentru sănătate nu sunt întotdeauna luate în considerare.
Problema posibilelor riscuri pentru sănătate a fost discutată de Marina Brusadelli, psiholog clinician și crescător de insecte amator, într-un articol din „ilParagone”.
Chiar dacă mule persoane susțin că insectele comestibile sunt o sursă bună de proteine, acizi grași, vitamine și minerale, ele trebuie să țină cont de faptul că până acum insectele comestibile au fost recoltate mai ales în mediul natural.
Referindu-se la aprobarea greierilor de către Comisia Europeană ca hrană potrivită pentru oameni, specialista a explicat că, insectele se mănâncă unele pe altele, lăsând pe fundul recipientului, pe lângă praful aproape invizibil (fecale), rămășițele rudelor lor.
Mai exact, fecalele și resturile moarte pot ajunge în produsele finale, notează Ziarulromânesc.ro.
De asemenea, Brusadelli a specificat că zeci de mii de bacterii și virusuri se găsesc în fecalele greierilor de crescătorie, iar datorită temperaturii ridicate a culturii, acești agenți patogeni se înmulțesc rapid pot reprezenta o amenințare serioasă pentru oameni.
„Problema reacțiilor alergice este o problemă fundamentală care ar trebui să ne facă să ne temem de aceste noi reglementări, care, de facto, perturbă echilibrul (microbiota/microbiom) transmis și menținut de generații.
Mai mult, impactul psihologic al noilor reguli asupra vieții persoanelor alergice și a familiilor acestora nu trebuie subestimat.
Datorită introducerii pe piața din UE a alimentelor cu făină de insecte, acești oameni vor trăi cu frica de alte probleme de sănătate și vor deveni sclavii citirii etichetelor (unde aditivul pentru insecte este ascuns sub denumiri latine sau acronime greu de descifrat)”, a relatat Marina Brusadelli, crescător de insecte italian, potrivit Romania.postsen.com.