Mult așteptatul raport al Cogresului cu privire la atentatele din 11 septembrie din Statele Unite, făcut public. Legături incredibile cu Arabia Saudită (FOTO)

Mult așteptatul raport al Cogresului cu privire la atentatele din 11 septembrie din Statele Unite, făcut public. Legături incredibile cu Arabia Saudită (FOTO)
Foto: efemeride.ro

Mult așteptatul raport al Congresului 2002 privind atacurile de la 11 septrembrie a fost eliberat. Documentul indică faptul că membrii marcanți ai Arabiei Saudite au fost implicați în planificarea și finanțarea atacurilor teroriste.

Documentele clasificate au fost eliberate de către Congres, vineri, și le-a lansat în aceeași zi, eliberarea documentelor confirmând suspiciunile că teroriștii implicați în atacurile de la 11 septembrie, dintre care majoritatea au fost cetățeni arabi, au primit probabil sprijin din partea ofițerilor de rang înalt de informații saudite.

"Există informații, în primul rând din surse FBI, că cel puțin două dintre aceste persoane au fost pretinse să fie ofițeri de informații saudite.", potrivit documentului, informează RT.com.

Documentul explică faptul că amploarea implicării Arabiei nu este clară deoarece guvernul Statelor Unite a început sa "investigheze agresiv", după ce atacul a avut loc .

"În mărturia lor, nici martori CIA, nici FBI nu au fost capabili să identifice cu siguranță gradul de sprijin saudit pentru activități teroriste la nivel global sau în Statele Unite ", potrivit documentului.

În documentul recent lansat se vorbește și despre Omar al-Bayoumi, pe care FBI l-a suspectat că ar fi un ofițer de informații saudit, pe baza unor rapoarte pe jumătate de duzină".

Raportul prezintă faptul că dosarele FBI indică faptul că al-Bayoumi a oferit "asistență substanțială" lui Khalid al-hijacker Midhar și Nawaf al-Hazmi, doi dintre cei cinci teroriști de la 11 septembrie.

În februarie 2000, al-Bayoumi s-a întâlnit cu teroriștii într-un loc public, în San Diego, "la scurt timp după întâlnirea sa cu un individ la consulatul saudit."

Raportul spune că există motive să credem că reuniunea al-Bayoumi cu teroriștii nu a fost accidentală. El a avut "contact extins" cu instituțiile guvernamentale saudite în Statele Unite în timpul întâlnirii cu teroriștii, ceea ce a dus la peste 100 de apeluri telefonice către aceste unități.

În plus, a fost primit în mod repetat sprijin financiar din partea unei companii din Arabia Saudită numit "Ercan", care ea însăși a primit bani de la Ministerul saudit al Apărării.

Un membru al companiei Ercan a declarat pentru FBI că a încercat să refuze să-l plătească Al-Bayoumi, dar compania i-a spus că dacă al-Bayoumi nu va fi plătit, se va pierde contractul cu Ministerul saudit al Apărării.

"Potrivit fișierelor FBI, Al-Bayoumi primea un salariu lunar chiar dacă el fusese o singură dată acolo", scrie raportul.

"Sprijinul a crescut substanțial în aprilie 2000, dar la două luni după ce au sosit teroriștii din San Diego, în decembrie 2000, a scăzut ușor și a rămas la același nivel până în august 2001. Această societate a avut legături cu Osama bin Laden și Al-Qaeda."