NASA a amânat ieșirea în spațiu a doi astronauți de pe ISS, din cauza deșeurilor spațiale cauzate de Rusia

NASA a amânat ieșirea în spațiu a doi astronauți de pe ISS, din cauza deșeurilor spațiale cauzate de Rusia

NASA a anunțat, marți dimineață, amânarea unei ieșiri în spațiu a doi astronauți americani de pe Stația Spațială Internațională, din cauza deșeurilor rămase după ce Rusia a testat o armă antisatelit, conform AFP, citat de către Agerpres.

Misiunea a fost amânată

Astronauții Thomas Marshburn şi Kayla Barron urmau să iasă în spațiu pentru o misiune ce trebuia să dureze pe puțin 6 ore și jumătate, pentru a înlocui o antenă de comunicații ce s-a defectat.

”NASA a fost informată în legătură cu (un risc) de deşeuri pentru staţia spaţială”, a scris agenţia spaţială pe Twitter.

”În absenţa posibilităţilor unei evaluări corecte a riscului pe care l-ar putea prezenta pentru astronauţi, echipajul a decis să amâne ieşirea în spaţiu programată pentru 30 noiembrie până când vor fi disponibile informaţii suplimentare”, a mai precizat agenţia.

Rusia a pus în pericol echipajul de pe ISS

În noiembrie, Federația Rusă era criticată pentru că a testat o rachetă anti-satelit și a pus în pericol echipajul de pe ISS.

„Astăzi, Federaţia Rusă a efectuat cu nesăbuință un test de distrugere a unui satelit prin ascensiunea directă a unei rachete anti-satelit împotriva propriilor sateliţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price. „Testul a generat până acum peste 1.500 de rămăşiţe care pot fi urmărite pe orbită şi sute de mii de bucăţi mai mici care acum ameninţă interesele tuturor naţiunilor”, a continuat oficialul.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a explicat că testul „arată o desconsiderare totală a securităţii, siguranţei şi sustenabilităţii spaţiului”.

„Resturile testului vor rămâne în orbită punând în pericol sateliţii şi zborurile umane pentru mulți de acum încolo”, a adăugat oficialul britanic.

Această ieșire în spațiu ar fi fost prima pentru astronauta Kayla Barron şi cea de-a cincea pentru Thomas Marshburn.

Cei doi astronauți au sosit la bordul Stației Internaționale Spațiale pe data de 11 noiembrie, prin intermediul capsulei Crew Dragon Endurance a companiei SpaceX, din cadrul misiunii NASA Crew-3.

Tags: