NASA a anunțat că a pierdut doi sateliți destinaţi supravegherii uraganelor la scurt timp după lansare

NASA a anunțat că a pierdut doi sateliți destinaţi supravegherii uraganelor la scurt timp după lansare
Sursa Foto: NASA

Agenţia spaţială americană a transmis că doi sateliţi de mici dimensiuni ai NASA, destinaţi supravegherii uraganelor, nu au reuşit să ajungă duminică pe orbită din cauza unei defecţiuni a rachetei Astra care îi transporta, intervenită la scurt timp după lansare, informează AFP.

NASA a pierdut doi sateliţi de supraveghere a uraganelor

„După zborul nominal al primei trepe, motorul treptei superioare s-a oprit prea devreme şi nu a reuşit să plaseze TROPICS CubeSats pe orbită”, a precizat pe contul său oficial de Twitter departamentul NASA destinat serviciilor de lansate spaţială.

NASA a descris TROPICS CubeSats într-un mesaj publicat pe pagina sa de internet înainte de lansare, ca o constelație de şase sateliţi de dimensiunile „unei cutii de pantofi” care „vor studia formarea şi dezvoltarea cicloanelor tropicale, făcând observaţii mai des decât este posibil în prezent în cazul sateliţilor pentru supraveghere meteorologică”.

De asemenea, Astra a semnat cu NASA un contract în valoare de 7,95 de milioane de dolari în februarie 2021 vizând trei lansări, fiecare dintre acestea urmând să transporte la bord câte o pereche de sateliţi TROPICS, scrie Agerpres.

În speranța de a deveni un jucător major pe piaţa lansărilor de sateliţi de mici dimensiuni, Astra promite lansări mai frecvente, cu un grad mai mare de flexibilitate în comparaţie cu companiile care utilizează rachete de dimensiuni mai mari, precum SpaceX şi Arianespace.

Compania a întâmpinat probleme tehnice

Cu toate acestea, compania a întâmpinat probleme recurente în ceea ce priveşte racheta sa cu două trepte, care nu a reuşit să ajungă pe orbită.

În luna februarie, cu prilejul unei alte misiuni CubeSat în cadrul NASA, treapta a doua a unei rachete Astra nu a reuşit să ajungă pe orbită.

„Regretăm că nu am reuşim să livrăm primii doi sateliţi TROPICS”, a scris pe Twitter directorul executiv al Astra, Chris Kemp.

„Cel mai important pentru echipa noastră este încrederea clienţilor noştri şi livrarea reuşită a următorilor sateliţi TROPICS”, a mai adăugat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe