NASA publică imagini cu munții de gheață de pe Pluto: “Am descoperit un proces atmosferic nou și unic”

NASA publică imagini cu munții de gheață de pe Pluto: “Am descoperit un proces atmosferic nou și unic”
foto:digi24

NASA a publicat imagini incredibile de pe planeta Pluto, surprinse în timpul misiuniiNew Horizons la o rezolutie de 10 ori mai mare.

Imaginile arată lanțuri muntoase acoperite cu ceea ce pare a fi gheață.

O nouă cercetare efectuată de o echipă internațională de oameni de știință, inclusiv cercetători de la Centrul de Cercetare Ames al NASA din Silicon Valley, a analizat datele New Horizons din atmosfera și suprafața lui Pluto, folosind simulări ale climatului pentru a dezvălui că aceste calote de gheață sunt create printr-un sistem complet diferit față de procesul de pe Pământ.

“Apa ingheţată este suficient de puternică să susţină munţi uriaşi şi cred că asta vedem noi. Este prima dată când vedem aşa ceva. Metanul şi nitrogenul formează împreună un strat de acoperire, munţii sunt din gheaţă. Aceasta este una dintre cele mai tinere surprafeţe explorate până acum din sistemul nostru solar.”, a mărturisit Jeff Moore, membru al echipei Horizons Geology, Geophysics and Imaging, de la centrul de cercetari NASA din Monf Field, California.

Pluto este la o distanță de 40 de ori mai mare decât cea dintre Pământ și Soare, iar un an pe Pluto durează248 de ani de pe Pământ.Acest lucru face din Pluto un loc rece acoperit cu gheață.

Pe planeta noastră, temperaturile atmosferice scad odată cu altitudinea, în timp ce pe Plutoatmosfera devine mai caldă odată cu creșterea altitudinii, deoarece gazul metan care este mai concentrat mai sus absoarbe radiația solară.Cu toate acestea, atmosfera este prea subțire pentru a afecta temperaturile de la suprafață, care rămân constante.

S-a descoperit că atmosfera lui Pluto are metan mai gazos la altitudinile mai mari, ceea ce face ca metanul să se condenseze și apoi să înghețe direct pe vârfurile muntilor fără a se forma nori, având caracteristici similare cu gheața de pe Pământ.

Tags:
Ultima oră
20:51 - Avertismentul lui Anthony Fauci despre pandemia de COVID-19: „Direcția spre care ne îndreptăm este greșită”
20:22 - Slovacia a adoptat o lege care permite folosirea certificatului de vaccinare ca bilet de intrare în magazine şi alte spaţii
19:44 - CTP, critici dure la adresa naționalei de fotbal, umilită de Coreea de Sud cu 4-0: „Niște băieți făcuți grămadă, din care sare mingea ca din colțul mesei, neînstare să lege trei pase ca lumea”
19:13 - Încă un om a fost ucis de un urs, în România: Victima, un bătrân de 80 de ani din Mureș
19:02 - În aproape orice hotel din Europa turiștii fac dovada vaccinării, vindecării sau a unui test PCR. În România, autoritățile par liniștite. Expert: „Într-o lună același lucru se poate întâmpla și la noi”
18:18 - Tot mai multe țări au urmat exemplul Franței și au impus certificatul COVID-19 pentru accesul la hoteluri, restaurante sau terase. Măsura, discutată și în România
17:50 - Noi proteste masive în Franța împotriva vaccinării obligatorii sau a introducerii permisului COVID-19 pentru spațiile publice
17:22 - Dan Barna îi ceartă pe românii care vor relaxarea restricțiilor: „Avem un optimism nefundamentat în care credeam că tot ce păţesc ceilalţi nouă nu ni se va întâmpla”
16:55 - Ajutoarele sociale vor creşte anual din 2022. Klaus Iohannis a promulgat Legea
16:38 - Germania, amenințată de valul 4 al pandemiei de COVID-19: Numărul cazurilor zilnice ar putea ajunge la 100.000. Sunt pregătite restricții pentru nevaccinați