NATO ar putea disloca până la 300.000 de soldați la granițele sale cu Rusia

NATO ar putea disloca până la 300.000 de soldați la granițele sale cu Rusia
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Sac Maryanne Williams Raf

NATO ia în considerare să trimită aproximativ 300.000 de soldați ai Alianței la granița cu Rusia, transmite Politico.com.

Planul NATO de a contracara Rusia

În lunile următoare, NATO va accelera eforturile de a stoca echipamente de-a lungul graniței de est a alianței și va instala zeci de mii de forțe rapide care se pot mobiliza în ajutorul aliaților în scurt timp – o mișcare menită să oprească Rusia să extindă războiul dincolo de Ucraina.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, NATO trebuie să convingă țările individuale să contribuie cu diverse elemente: soldați, antrenament, infrastructură mai bună – și, mai ales, cantități mari de arme, echipamente și muniție scumpe.

Având în vedere că țările sunt deja îngrijorate de propriile lor stocuri de muniții și de cele de care Ucraina are nevoie urgentă, există riscul ca nu toți aliații NATO să își respecte promisiunile de a contribui la noile planuri ale Alianței.

Este o provocare cu care s-a confruntat NATO în trecut și una despre care experții se tem că ar putea deveni o problemă persistentă pentru alianța occidentală, pe măsură ce războiul Rusiei se întinde într-un al doilea an.

În timp ce SUA și UE fac planuri pentru a-și procura mai multe arme – rapid – procesul de reaprovizionare va dura.

Liderii militari în această primăvară vor prezenta planuri regionale de apărare actualizate menite să ajute la redefinirea modului în care alianța își protejează cei 1 miliard de cetățeni.

Cifrele vor fi mari, oficialii susținând ideea ca până la 300.000 de forțe NATO să fie necesare pentru a ajuta noul model să funcționeze. Asta înseamnă multă coordonare și convingere.

„Cred că aveți nevoie de forțe pentru a contracara o Rusie realistă”, a spus un înalt oficial militar al NATO, subliniind nevoia de „mai multe trupe” și mai ales de mai multe forțe „pregătite”.

Primul nivel – care poate consta din aproximativ 100.000 de soldați pregătiți să se deplaseze în 10 zile – ar putea fi extras din Polonia, Norvegia și statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania), a declarat Heinrich Brauß, fost secretar general adjunct al NATO pentru politica de apărare. și planificarea forței. Poate include și grupuri de luptă multinaționale pe care alianța le-a înființat deja în flancul estic.

Un al doilea nivel de trupe i-ar sprijini apoi pe acești soldați, gata să fie dislocați din țări precum Germania în 10 până la 30 de zile.

Dar procesul ar putea deveni dificil. De ce? Pentru că deplasarea atât de rapidă, chiar și cu o lună, necesită mulți oameni, echipament și instruire – și mulți bani.

Unele armate vor trebui să-și intensifice eforturile de recrutare. Mulți aliați vor trebui să mărească cheltuielile pentru apărare. Și toată lumea va trebui să cumpere mai multe arme, muniții și echipamente.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:57 - Românii ocolesc stațiunile românești pentru vacanța de Paște. Cât a ajuns să coste un sejur la munte
08:27 - Tragedie în statul Missisippi, SUA. Bilanțul deceselor provocate de tornadă continuă să crească
23:58 - Primele imagini de la accidentul feroviar din Galați, soldat cu moartea conductorului de tren, o femeie de 53 de ani. Alte trei persoane au ajuns la spital
23:39 - România, victorie facilă în Andorra! Man și Alibec au adus primele puncte ale „tricolorilor” în preliminariile EURO 2024
23:24 - Autoritățile din Italia, în căutarea unui „idiot” care a sărit într-un canal din Veneția de pe o clădire de trei etaje. E căutat și „prietenul său care a făcut videoclipul stupid”
22:59 - Bătaie într-un sector al ultrașilor români, în timpul meciului din Andorra! Ceilalți români din tribune au huiduit scenele
22:46 - Sorin Grindeanu, după moartea unui conductor de tren în accidentul de la Galați: „Transmit sincere condoleanțe familiei îndurerate” / „Am decis o serie de măsuri menite să crească nivelul de siguranță”
22:35 - UPDATE: O femeie de 53 de ani a murit după accidentul feroviar de la Galați. Alți trei răniți la Spitalul Județean / Șeful CFR Călători spunea că, „din ce a înțeles”, victimele sunt „în afara oricărui pericol”
22:25 - Ministrul israelian al apărării cere guvernului să oprească reformele judiciare. Yoav Gallant: Scindarea, un pericol pentru securitatea Israelului
22:04 - Cătălin Drulă, după accidentul feroviar de la Galați: „Grindeanu nu e în stare să fie ministru, trebuie demis urgent ca să evităm alte catastrofe în viitor”