NATO denunță concentrări mari și neobișnuite de forțe rusești la granița cu Ucraina. Jens Stoltenberg: Cerem Rusiei să reducă tensiunile și să prevină orice escaladare (VIDEO)

NATO denunță concentrări mari și neobișnuite de forțe rusești la granița cu Ucraina. Jens Stoltenberg: Cerem Rusiei să reducă tensiunile și să prevină orice escaladare (VIDEO)
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, nu va mai fi prezent la Summitul NATO de la București din cauza unor probleme de sănătate. Foto: Hepta - DPA Images / Steffen Trumpf

NATO a solicitat Rusiei să fie transparentă în ceea ce privește activitățile sale militare, să reducă tensiunile și să prevină orice escaladare. Asta în contextul în care, a susținut Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței, în ultimele săptămâni au fost observate concentrări mari și neobișnuite de forțe rusești aprope de granița Ucrainei.

NATO, avertisment pentru Rusia. Ce spune Jens Stoltenberg

„Solicităm Rusiei să fie transparentă în privința activitățile sale militare, să reducă tensiunile și să prevină orice escaladare. E un mesaj clar din partea tuturor aliaților NATO”, a declarat Stoltenberg în timpul unei conferințe comune cu Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.

Secretarul general al alianței a punctat că NATO continuă să monitorizeze atent situația și se consultă cu partenerii precum Uniunea Europeană și Ucraina.

Stoltenberg a afirmat că în ultima vreme au fost observate „concentrări mari și neobișnuite de forțe rusești” în apropierea granițelor Ucrainei, acestea fiind comparabile cu acumularea lor în Crimeea și în regiunea Mării Negre de la începutul acestui an, un moment care a generat tensiuni între aliați și Moscova.

Oficialul NATO a subliniat apoi că „e important să prevenim escaladările și să reducem tensiunile”.

Stoltenberg: NATO este alături de Ucraina

Jens Stoltenberg a mai declarat că „NATO este alături de Ucraina” și că alianța nu va accepta anexarea „ilegală și nelegitimă” a Crimeei de către Rusia.

Totodată, el a cerut Moscovei să nu-i mai sprijine pe separatiștii din estul Ucrainei.

„Toți aliații NATO sunt solidari în condamnarea comportamentului Rusiei”, a subliniat Stoltenberg.

Oficialul a mai spus că NATO ajută Ucraina să-și consolideze capacităților defensive, inclusiv prin antrenarea forțelor armate, și-i susține acesteia agenda de reforme care „vor contribui la promovarea aspirațiilor euroatlantice” ale țării. Totuși, a ținut să puncteze Stoltenberg, toate aceste acțiuni nu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe