NATO nu are în vedere deblocarea militară la Marea Neagră – Anunțul lui Mircea Geoană nu este cel la care spera Ucraina

NATO nu are în vedere deblocarea militară la Marea Neagră - Anunțul lui Mircea Geoană nu este cel la care spera Ucraina

Decizie grea pentru ucraineni. NATO anunță ferm că nu va debloca militar Marea Neagră pentru a face posibil tranzitul de mărfuri. Anunțul a fost făcut chiar de secretarul general adjunct al Alianței înainte de începerea summitului istoric de la Madrid, arată Realitatea.net.

Implicarea militară a NATO ar putea agrava situația

„NATO nu are în vedere utilizarea capacităţilor sale militare pentru a asigura transportul gratuit al exporturilor ucrainene prin Marea Neagră. Implicarea capacităţilor militare ale NATO nu va ajuta la rezolvarea situaţiei. Dimpotrivă, credem că aceasta va duce la o agravare”, a avertizat Mircea Geoană în interviul acordat European Pravda, citat de Unian.net.

În același timp, NATO a anunțat că sunt căutate alte soluții. Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a explicat că se iau în calcul posibilitățile de export pe calea ferată și rutier pentru cantitățile uriașse ce au rămas în porturile ucrainene, blocate de Rusia. Oficialul NATO a vorbit inclusiv despre implicarea Rusiei în asigurarea unor culoare pentru mărfuri.

„Această rută, în ciuda deficiențelor sale, permite deja exportul a cel puțin unei părți din cerealele destinate exportului. A doua variantă – care de fapt este foarte dificilă – este organizarea de coridoare sigure de-a lungul Mării Negre, cu Rusia co-organizator, pentru că Rusia este un jucător pe această scenă”, a mai spus Mircea Geoană.

Urmăriți B1TV.ro și pe