NATO și Uniunea Europeană vor să-și intensifice cooperarea, pentru a contracara amenințările din partea Rusiei și Belarusului

NATO și Uniunea Europeană vor să-și intensifice cooperarea, pentru a contracara amenințările din partea Rusiei și Belarusului
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Etienne Ansotte

Oficialitățile NATO și UE s-au angajat să-și intensifice cooperarea, întrucât amenințările hibride provenite din Rusia și Belarus se intensifică, conform veridica.ro

200 de milioane de euro pentru țările afectate de criza migranților

Ursula von der Leyen, șefa executivului comunitar, și Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței, au vizitat împreună țările afectate de criza migranților din ultimele luni. Oficialii europeni au declarat în mod repetat că afluxul de migranți a fost coordonat de către regimul autoritar de la Minsk, fiind sub protecția Moscovei.

Ursula von der Leyen a transmis că peste 200 de milioane de euro vor ajunge la țările afectate de criza migranților pentru a-și securiza granițele. Această sumă de bani va fi folosită pentru achiziția de autovehicule de patrulare, dar și pentru achiziționare de aparatură electrică (inclusiv drone) pentru supravegherea frontierei.

Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a transmis că Articolul 4 din Tratatul Fondator al Forțelor Aliate va fi pus în practică, dacă tensiunea de la granița Lituaniei nu încetează. În trecut, acest Articol a fost convocat și de către Polonia, ținta directă a afluxului de migranți.

Jens Stoltenberg (NATO), mesaj ferm pentru Rusia

„Dacă Rusia va folosi forța împotriva Ucrainei, acest lucru va presupune costuri, acest lucru ar avea consecințe”, a spus Jens Stoltenberg înainte de întrevederea pe care o vor avea cei 30 de miniștri de externe din NATO în Letonia, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie. Secretarul general al NATO a evita să spună despre ce costuri ar fi vorba, potrivit AP.

„Este a doua oară în acest an când Rusia a comasat o concentrare mare și neobișnuită de forțe în regiune”, a continuat Stoltenberg, precizând că este vorba inclusiv despre tancuri, artilerie, unități blindate, drone, sisteme de război electronic și trupe de combat.

Ultima oră
23:02 - Lucian Viziru a primit diagnosticul din partea medicilor. Ce s-a descoperit la RMN (VIDEO)
22:51 - Cadourile pentru profesori stârnesc discuții aprinse. Cum se apără un dascăl: „Noi dacă primim o atenţie e mită? Dar doctorii că primesc PENTRU ORICE bani în buzunar, cum se numeşte?” (FOTO)
22:51 - O scrisoare adresată unei adolescente a ajuns la destinație 50 de ani mai târziu. „Am crezut că cineva îmi face o glumă”
22:50 - UPDATE: Un bărbat a fost găsit mort pe carosabil, lângă Cernica. Victima ar fi un migrant care se ascundea sub un TIR
22:32 - Bogdan Aurescu: Nu văd nicio problemă ca Federația Rusă sau oricine altcineva să viziteze baza de la Deveselu, dar atunci și noi, Aliații, avem dreptul să cerem să vizităm, de exemplu, baze de rachete din Rusia
22:19 - Milionarul Sebastian Dobrincu reacționează după ce Mimi a vorbit despre despărțirea lor: Nu este o victimă
22:15 - Scandalul dintre președintele și premierul croat continuă: „Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei”
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)
21:43 - Gheorghe Pecingină: ANRE avea rolul să verifice și să supravegheze situația. E foarte important să aflăm adevărul ca pe viitor să înțeleagă toată lumea că statul român e protejat de anumite instituții (VIDEO)