ONG: Belarus și Polonia se fac ambele vinovate de „încălcări grave” ale drepturilor omului

ONG: Belarus și Polonia se fac ambele vinovate de „încălcări grave” ale drepturilor omului
Tot mai multe asociații non-guvernamentale acuză ambele tabere de încălcări grave ale drepturilor omului

Conform asociației non-guvernamentale Human Rights Watch, ambele tabere, Belarus și Polonia se fac vinovate de „încălcări grave” ale drepturilor omului împotriva migranților și solicitanților de azil de la granița bieloruso-poloneză, conform AFP, citat de către Agerpres.

În urma informațiilor oferite, guvernele cele două țări sunt răspunzătoare în mod direct pentru fiecare deces ce are loc la granița celor două țări, iar acestea „au obligaţia de a împiedica noi decese, prin asigurarea unui acces umanitar regulat către persoanele blocate în zona de frontieră”.

Violențe din partea ambelor tabere

HRW a condus anchete și discuții împreună cu 19 persoane ce se află la granița dintre cele două țări, iar unele dintre ele declară că „au fost respinse, uneori violent, de poliţişti de frontieră polonezi”.

De asemenea, HRW a subliniat că aceste măsuri „încalcă dreptul de azil prevăzut de legislaţia europeană”, iar Uniunea Europeană este îndemnată „să înceapă să dea dovadă de solidaritate cu victimele de la frontieră de ambele părţi, victime care suferă şi care mor„.

În Belarus, „violenţa, tratamentele inumane şi degradante, precum şi presiunea exercitată de poliţiştii de frontieră belaruşi erau la ordinea zilei”. În unele dintre aceste tratamente se include și  „în unele cazuri, acte de tortură, cu încălcarea obligaţiilor juridice internaţionale ale Belarus”.

„Deşi această situaţie a fost creată de Belarus fără ca acest stat să se preocupe de consecinţele asupra oamenilor, Polonia împărtăşeşte responsabilitatea suferinţei acute din zona de frontieră”, afirmă Lydia Gall, expertă pentru Europa şi Asia Centrală a HRW.

Guvernele fac respringeri de tip ping-pong

Lydia Gall a cerut în mod direct guvernelor celor două țări „să pună capăt respingerilor de tip ping-pong (de migranţi) şi să le permită observatorilor independenţi, în special jurnaliştilor şi apărătorilor drepturilor omului, să acceadă în zone de frontieră supuse în prezent restricţiilor”.

Grupul a estimat că cel puțin 11 oameni au decedat pe ambele părți ale frontierei, doar în această vară.

Tabăra de migranți trece prin momente cumplite în acest moment. În lipsa unui adăpost, iarna s-a instalat peste tabăra acestora, iar pentru mulți, e pentru prima dată când au simțit și văzut frig și zăpadă, majoritatea fiind din Orientul Mijlociu.

UE și SUA acuză regimul Lukașenko că a orchestrat acest aflux de migranților din cauza sancțiunilor impuse de către Uniunea Europeană pentru Belarus, în urma orchestrării alegerilor. Lukașenko se află la conducerea țării de peste 30 de ani, iar mass-media a fost subminată.

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană