NATO va ajuta Republica Moldova astfel încât niciun conflict să nu progreseze

NATO va ajuta Republica Moldova astfel încât niciun conflict să nu progreseze
Foto: jurnal.md

Adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate în Europa, generalul Adrian Bradshaw, a declarat joi, la Chişinău, că NATO va susţine suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Moldovei și va continua să contribuie la menţinerea păcii în această regiune, relatează Jurnal de Chişinău.

„Sperăm că va fi pace în Ucraina. Nu vom permite ca un stat să abuzeze de integritatea altui stat. NATO va susţine securitatea şi va ajuta Republica Moldova astfel încât niciun conflict să nu progreseze”, a precizat generalul Bradshaw, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu ministrul moldovean al Apărării, Viorel Cibotaru.

La rândul său, Viorel Cibotaru a spus că a discutat cu adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate în Europa despre asistenţa pe care NATO poate să o acorde Republicii Moldova pentru reforma sectorului de securitate şi apărare.

„Vizita domnului general reprezintă un pas important în consolidarea relaţiilor de parteneriat dintre ţara noastră şi NATO. În cadrul întrevederii, am trecut în revistă aspectele cooperării dintre Republica Moldova şi NATO, accentul fiind pus pe reforma sectorului de securitate şi apărare, asistenţa pe care poate să o ofere NATO la acest capitol, precum şi posibilitatea de a valorifica noi proiecte benefice pentru ambele părţi”, a declarat ministrul Apărării.

„M-am bucurat să aud că ofiţerii şi subofiţerii Armatei Naţionale sunt apreciaţi pentru modul impecabil în care îşi execută misiunile. Este un semn bun şi o încurajare de a extinde participarea Republicii Moldova în astfel de operaţiuni”, a declarat ministrul, referitor la prestaţia militarilor moldoveni care participă la misiunile de menţinere a păcii din Kosovo.

Din 1994, armata moldoveană a detaşat la exerciţii NATO aproape 2.000 de militari. Aceste aplicaţii au avut drept obiectiv pregătirea efectivului pentru misiuni de menţinere a păcii, la care militarii moldoveni participă şi în prezent. Cel de-al doilea contingent al Armatei Naţionale, format din 32 de infanterişti, şapte genişti şi un ofiţer de stat major, a fost detaşat în Kosovo în septembrie 2014.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)