NATO va spori ajutorul pentru Ucraina ca răspuns la „simulacrele” de referendumuri ale Rusiei, promite Jens Stoltenberg

NATO va spori ajutorul pentru Ucraina ca răspuns la „simulacrele” de referendumuri ale Rusiei, promite Jens Stoltenberg
Mircea Geoană și Jens Stoltenberg (NATO). Foto: Hepta.ro / DPA Images

NATO va spori ajutorul pentru Ucraina ca răspuns la „simulacrele” de referendumuri ale Rusiei din teritoriile ucrainene aflate sub ocupație, a anunțat vineri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

Jens Stoltenberg: NATO va spori ajutorul pentru Ucraina

Declarațiile oficialului nord-atlantic au venit în contextul în care în patru regiuni ucrainene au început referendumurile de alipire la Rusia, în ceea ce Kievul și aliații săi au denunțat ca fiind un șiretlic pentru anexarea de teritorii și escaladarea războiului.

„Răspunsul nostru, răspunsul NATO, este să sporim sprijinul”, a afirmat Stoltenberg pentru CNN.

„Cea mai bună modalitate de a pune capăt acestui război să îi întărim pe ucrainenii de pe câmpul de luptă și mai mult, astfel încât să poată, la un moment dat, să se așeze și să ajungă la o soluție care este acceptabilă pentru Ucraina și care păstrează Ucraina ca națiune suverană și independentă în Europa”, a adăugat secretarul general al NATO.

Referendumurile din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie au stârnit temerea că Moscova ar urma să încorporeze cele patru regiuni, iar apoi să considere atacurile pentru recucerirea lor ca fiind un atac împotriva Rusiei.

„Tocmai pentru asta trebuie să fim pregătiți, că Rusia va folosi aceste simulacre de voturi pentru a escalada și mai mult războiul din Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg, întrebat despre scenariul respectiv.

„Însă aceste voturi nu au nicio legitimitate și bineînțeles că ele nu schimbă nimic. Acesta continuă să fie un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a subliniat înaltul oficial nord-atlantic.

Urmăriți B1TV.ro și pe