Navă chineză, descoperită în apropiere de coastele Australiei. Ministrul apărării: „Cred că este un act de agresiune”

Navă chineză, descoperită în apropiere de coastele Australiei. Ministrul apărării: „Cred că este un act de agresiune”
O navă rusească a luat foc în Marea Neagră, la 30 de kilometri de România. Foto simbol: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Ministrul australian al apărării, Peter Dutton, a anunțat vineri un „act de agresiune” din partea Chinei, după ce o navă de spionaj chineză a fost surprinsă în apropiere de coasta de vest a Australiei.

„Cred că este un act de agresiune”

Ministrul australian al apărării, Peter Dutton, a făcut declarații cu privire la acest aspect. „Cred că este un act de agresiune. Cred acest lucru mai ales pentru că s-a apropiat atât de mult. S-a aflat în proximitatea instalaţiilor militare şi de informaţii de pe coasta de vest a Australiei”, a specificat acesta într-o conferinţă de presă, conform Reuters.

De asemenea, ministrul australian al apărării a mai specificat că nava chineză a apărut într-un moment „bizar”, pe fond desfășurându-se și organizarea campaniei electorale.

Nava intitulată Haiwangxing s-a deplasat pe 6 mai de-a lungul coastei de vest, ajungâng în zona de excludere economică a Australiei. Totodată, pe 11 mai, nava a ajuns la 50 de mile marine de staţia de comunicaţii, conform ministrului apărării din Australia.

Nave ale forţelor chineze, aflate în largul coastelor Australiei

În ultimii ani au mai fost astfel de cazuri, în care au fost semnalate prezenţa unor nave ale forţelor chineze. Acestea ar fi pătruns în largul coastelor de nord şi de est ale Australiei.

Astfel că, ministrul Dutton a specificat că Australia şi-a făcut un obicei din a atenţiona publicul în ceea ce privește prezenţa de nave ale forţelor chineze.

Cât despre acuzațiile făcute în ceea ce privește ameninţarea Chinei la adresa securităţii naţionale, este o temă majoră a campaniei care vizează alegerile generale din Australia. Acestea vor avea loc pe 21 mai, conform Reuters.

 China şi Australia s-au acuzat reciproc în luna februarie, pentru un incident în care o aeronavă de patrulă maritimă din Australia a fost vizată cu laser de pe un vas al forţelor navale din China.

În ceea ce privește răspunsul  la aceste informații, Ambasada chineză din Australia nu a răspuns imediat la solicitarea agenției Reuters.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)