Naveta Discovery, ultimul drum spre Stația Spațială Internațională

Naveta Discovery, ultimul drum spre Stația Spațială Internațională
Naveta Discovery a fost lansată spre Stația Spațială Internațională (ISS), joi, la ora 21.53 GMT, pentru ultima sa misiune în spațiu, de la Centrul spațial Kennedy din Cape Canaveral (Florida), informează...

Naveta Discovery a fost lansată spre Stația Spațială Internațională (ISS), joi, la ora 21.53 GMT, pentru ultima sa misiune în spațiu, de la Centrul spațial Kennedy din Cape Canaveral (Florida), informează Mediafax.

Încă de la început, lansarea a avut mici probleme, NASA fiind nevoită să o amâne timp de trei minute din cauza unei defecțiuni tehnice. Cu toate că cel puțin patru bucăți de spumă izolatoare s-au desprins de pe navetă în timpul urcării pe orbită, niciun pericol nu a fost depistat, notează NASA.

Bucățiile de spumă izolatoare desprinse de pe navetă au constituit motiv de îngrijorare pentru oamenii de știință, întrucât aceasta a fost cauza pentru care naveta Columbia s-a dezintegrat, în 2003, la intrarea în atmosferă.

Lansarea Discovery a fost stabilită încă din ianuarie pentru data de 24 februarie, după ce agenția NASA a reuşit să corecteze problema fisurilor din rezervorul extern al aceleaşi navete.

Amânări repetate

Momentul lansării în spaţiu a navetei Discovery a fost amânat de mai multe ori, începând din noiembrie 2010, din cauza unei scurgeri de hidrogen în timpul umplerii cu combustibil a rezervorului extern. Lansarea de joi a reprezentat ce-a de-a 133-a lansare a unei navete americane în cei 30 de ani ai programului NASA.

Evenimentul de joi reprezintă penultima lansarea a unei navete americane, înainte ca NASA să le retragă din circulaţie şi să le trimită la un muzeu tehnic, din cauza costurilor operaţionale mari. NASA intenţionează să economisească bani pentru dezvoltarea unor vehicule care ar putea să călătorească dincolo de orbita ISS.

Stația Spațială Internațională (ISS) a fost construită la începutul anului 1998 şi se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 kilometri. Aceasta efectuează o rotaţie completă în jurul Terrei, la fiecare 90 de minute şi navighează cu o viteză medie de 28,000 kilometri pe oră.

ISS este un proiect spaţial ce valorează 100 de miliarde de dolari, realizat de participarea a 16 ţări, şi este finanţat în principal de Statele Unite ale Americii.


Ultima lansare a navetei Discovery