New York Times: Care este „boala inexplicabilă” care a dus la oprirea testelor pe vaccinul dezvoltat de AstraZeneca

New York Times: Care este „boala inexplicabilă” care a dus la oprirea testelor pe vaccinul dezvoltat de AstraZeneca
Foto: Pixabay.com

Vestea că AstraZeneca a înrerupt testările la vaccinul pe care miza întreaga Uniune Europeană şi nu numai, a creat vii emoţii în rândul publicului şi a dus la o scădere imediată cu 8% pe piaţa bursieră a acţiunilor companiei producătoare.

Vaccinul, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, era considerat lider în cursa mondială de dezvoltare a unui vaccin anti-Covid-19, iar suspendarea afectează șansele punerii pe piață a produsului pănă la sfârșitul anului, așa cum estimase compania anterior.

AstraZeneca a invocat apariţia unei boli inexpicabile la unul din subiecţi de testare din Marea Britanie, oprind din proprie inițiativă testele pentru ca o comisie independentă să analizeze datele privind siguranța vaccinului.

Un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală?

Potrivit New York Times, care citează o persoană ce cunoaște situația, un participand la test din Marea Britanie a fost diagnosticat cu mielită transversă, un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală și, adesea, este provocată de infecții virale.

AstraZeneca a refuzat să comenteze ori să confirme informaţia, spunând că “evenimentul este în investigarea unei comisii independente şi este prea devreme pentru a se pune un diagnostic precis”.

Autoritatea pentru medicamente din SUA definește drept eveniment advers unul în care informațiile disponibile sugerează o posibilă legătură cu medicamentul testat. Nu este clar în acest moment dacă boala are legătură directă cu vaccinul AstraZeneca, potrivit NYT.

Reacţii în lanţ în cursa internaţională a vaccinurior anti-COVID

Suspendarea afectează inclusiv testele cu vaccinuri realizate de alte companii, care caută să vadă dacă există reacții similare.

Şi piaţa bursieră a reacţionat imediat la anunţul suspendării testelor: acțiunile AstraZeneca au scăzut cu 8%, în timp ce acţiunilerivalilor în cursa vaccinurilor anticoronavirus au urcat în cotaţii.

Testarea vaccinului, denumit AZD1222, se desfășoară, în diferite stadii, în Marea Britanie, SUA, Brazilia, Africa de Sud și India. De asemenea, se pregăteatestarea acestuia în Japonia și Rusia.

Ultima oră
20:31 - Înregistrări din ședința în care echipa lui Dan Barna pregătește strategia pentru turul 2 cu Dacian Cioloș: „E caft pe bune” / „O să facem un call center cu vedete”
20:16 - Administrația Prezidențială a anunțat oficial faptul că Klaus Iohannis va participa, sâmbătă, la Congresul PNL
20:10 - Dan Motreanu: Nu candidez pentru nicio funcție la Congresul PNL / Ce înseamnă „echipa câștigătoare”? Pe cine au învins? / Ar fi o pată mare pe obrazul PNL și al președintelui Iohannis să fie aleși oameni controversați
19:44 - China anunță noi măsuri împotriva criptomonedelor: Au fost blocate toate tranzacțiile
19:42 - Certificatul verde, un adevărat imbold pentru vaccinare. Măsura a fost adoptată cu întârziere de Guvernul Cîțu, într-un moment în care campania aproape înțepenise
19:10 - Raed Arafat confirmă: Intrarea la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face tot cu certificatul verde
19:05 - Aproape 20.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 17.000 cu prima doză. Mai bine de 5,3 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:42 - Cristian Diaconescu: Nimeni astăzi în Europa nu crede că moștenirea Merkel va fi contrazisă de stânga sau de dreapta / Angela Merkel și Donald Tusk înțeleg mai bine România decât mulți alții de pe continent (VIDEO)
18:33 - Peste 10.000 de porci vor fi ucişi la o singură fermă din Hunedoara ca urmare a confirmării pestei porcine africane
18:07 - Certificatul verde, obligatoriu în Capitală de la miezul nopții. Autoritățile au introdus restricțiile de scenariu roșu (VIDEO)