The New York Times scrie într-un amplu reportaj că pierderile de până acum ale ucrainenilor au pus într-o ipostază dificilă unele dintre cele mai experimentate unități de luptă ale Kievului, situația fiind agravată de moartea mai multor comandanți seniori și întoarcerea soldaților răniți pe câmpul de luptă.
Strategii americani spun că trupele ucrainene sunt prea dispersate și trebuie să se concentreze de-a lungul frontului principal al contraofensivei din sud.
Contraofensiva Ucrainei se străduiește să străpungă apărarea înrădăcinată a Rusiei, în mare parte din cauza faptului că are prea multe trupe, inclusiv unele dintre cele mai bune unități de luptă ale sale, în locurile nepotrivite, spun oficialii americani și alți oficiali occidentali.
Principalul obiectiv al contraofensivei este de a tăia liniile de aprovizionare rusești din sudul Ucrainei prin ruperea așa-numitei punți terestre dintre Rusia și Peninsula Crimeea ocupată. Dar, în loc să se concentreze asupra acestui obiectiv, comandanții ucraineni au împărțit trupele și puterea de foc aproximativ în mod egal între est și sud, au declarat oficialii americani.
Ca urmare, mai multe forțe ucrainene se află lângă Bahmut și alte orașe din est decât lângă Melitopol și Zaporojie din sud, ambele fronturi mult mai importante din punct de vedere strategic, spun oficialii.
Strategii americani au sfătuit Ucraina să se concentreze pe frontul care se îndreaptă spre Melitopol, prioritatea principală a Kievului, și să străpungă câmpurile minate rusești și alte mijloace de apărare, chiar dacă ucrainenii pierd mai mulți soldați și echipamente în acest proces.
Un alt oficial american a declarat că ucrainenii sunt prea împrăștiați și că au nevoie să-și consolideze puterea de luptă într-un singur loc.
Dar unii analiști spun că ar putea fi oricum prea târziu pentru o strategie nouă. Luptele au loc în cea mai mare parte pe un teren plat și neiertător, care îi favorizează pe apărători.
Rușii luptă din poziții ascunse, pe care soldații ucraineni le văd adesea doar când sunt la câțiva metri distanță. La câteva ore după ce ucrainenii curăță un câmp de mine, rușii lansează uneori o altă rachetă care dispersează mai multe în același loc.
Conform doctrinei de război americane, există întotdeauna un efort principal pentru a se asigura că resursele maxime merg pe un singur front, chiar dacă forțele de sprijin luptă în alte zone pentru a se proteja împotriva eșecului sau pentru a răspândi apărarea inamică.
Concentrarea continuă a Ucrainei pe Bahmut, scena uneia dintre cele mai sângeroase bătălii din război, a lăsat perplecși oficialii americani din domeniul informațiilor și al armatei.
Ucraina a investit cantități uriașe de resurse în apărarea regiunii Donbas din jur, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu vrea să pară că renunță la încercarea de a recupera teritoriul pierdut. Dar oficialii americani spun că politica trebuie, cel puțin temporar, să treacă în plan secund în fața unei strategii militare solide.
Strategii americani spun că menținerea unei mici forțe în apropierea orașului distrus este justificată pentru a imobiliza trupele rusești și a le împiedica să îl folosească ca bază de atac. Dar Ucraina are suficiente trupe acolo pentru a încerca să recucerească zona, o mișcare despre care oficialii americani spun că ar duce la un număr mare de pierderi pentru un câștig strategic mic.
Oficialii americani le-au spus liderilor ucraineni că pot securiza terenul din jurul Bahmut cu mult mai puține trupe și că ar trebui să realoce forțele către obiective din sud.
Liderii ucraineni și-au apărat strategia și distribuția forțelor, spunând că luptă eficient atât în est, cât și în sud. Numărul mare de trupe este necesar pentru a exercita presiune asupra Bakhmut și pentru a se apăra împotriva atacurilor concertate ale Rusiei în nord-estul țării, spun ei. Comandanții ucraineni sunt în competiție pentru resurse și au propriile lor idei despre unde pot avea succes.
Oficialii americani au declarat că Ucraina mai are la dispoziție între o lună și șase săptămâni înainte ca condițiile de ploaie să forțeze o pauză în contraofensivă. Deja în luna august, Ucraina a amânat cel puțin o ofensivă din cauza ploii.
Mai important decât vremea, spun unii analiști, este faptul că principalele forțe de asalt ale Ucrainei s-ar putea să se epuizeze până la mijlocul sau sfârșitul lunii septembrie. În urmă cu aproximativ o lună, Ucraina a trimis prin rotație un al doilea val de trupe pentru a înlocui trupa inițială care nu a reușit să străpungă apărarea rusă.
Tot atunci, Ucraina și-a schimbat și tactica pe câmpul de luptă, întorcându-se la vechile sale metode de uzură a forțelor rusești cu artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune, în loc să plonjeze în câmpuri minate sub foc.
În ultimele zile, Ucraina a început să apeleze la ultimele sale rezerve strategice – brigăzi mobile aeriene menite să exploateze orice breșă. În timp ce luptele ar putea continua luni de zile, oficialii americani și alți oficiali occidentali spun că contraofensiva Ucrainei nu ar avea suficientă putere decisivă pentru a recupera o mare parte din cele 20 de procente din țară pe care Rusia le ocupă.
Oficialii americani spun că nu cred că contraofensiva este sortită eșecului, dar recunosc că ucrainenii nu au avut succesul pe care ei sau aliații lor l-au sperat atunci când a început ofensiva.
„Nu evaluăm că acest conflict este un impas”, a declarat marți Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe.
Mai mulți oficiali americani au declarat că se așteaptă ca Ucraina să ajungă la jumătatea drumului spre Marea Azov până la iarnă, când vremea rece ar putea dicta o nouă pauză în lupte. Înaltul oficial american a spus că acest lucru ar fi un „succes parțial”. Unii analiști spun că contraofensiva nu va reuși să atingă nici măcar acest obiectiv mai limitat.