New York Times: SUA vor sprijini insurgența ucraineană dacă Rusia invadează țara. Forțe de gherilă ar urma să fie antrenate și în România

New York Times: SUA vor sprijini insurgența ucraineană dacă Rusia invadează țara. Forțe de gherilă ar urma să fie antrenate și în România
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a vizitat în această săptămână pe militarii ucraineni de pe frontul din Donbas. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Oficial ai administrației Biden,  intervievați săptămâna aceasta au spus pentru New York Times că SUA se va implica masiv în prijinirea insurgenților ucraineni, dacă Rusia va iniția o invazie în Ucraina.

Cum ar putea fi implicată România într-o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia

Acet sprijin ar putea include pregătirea acestor insurgenți  în țările din vecinătate care fac parte din flancul estic al NATO: Polonia, România și Slovacia, care ar putea permite insurgenților să intre și să iasă din Ucraina. Dincolo de sprijinul logistic și de arme, SUA și aliații NATO ar putea oferi și echipamente medicale, servicii și chiar sanctuar în timpul ofensivelor rusești. Statele Unite vor furniza aproape sigur arme, au spus oficialii.

De când Rusia a invadat Crimeea în 2014, administrațiile succesive ale SUA s-au străduit să limiteze sprijinul militar acordat Ucrainei în mare parte la armamentul defensiv.

Statele Unite au oferit aproximativ 2,5 miliarde de dolari în ajutor militar Kievului, inclusiv rachete antitanc și radare care le permit armatei ucrainene să identifice mai bine sursele de foc de artilerie. Asistența a inclus și bărci de patrulare și echipamente de comunicații.

Statele Unite se îndreaptă, de asemenea, să ofere Ucrainei informații despre câmpul de luptă care ar putea ajuta țara să răspundă mai rapid la o invazie, au spus oficiali înalți ai administrației.

Dar tot acest ajutor a fost calibrat pentru a nu-l provoca pe Putin, au spus oficialii. Dacă trupele ruse ar trece granița, au spus oficialii, Statele Unite ar putea oferi armament și antrenament ofensiv.

Mobilizare de forțe la granița cu Ucraina

Armata rusă a publicat imagini cu mai multe dintre forțele sale aflate în mișcare la frontiera cu Ucraina, unde sunt comasate 100.000 de trupe. Acțiunea are loc în contextul în care un atac cibernetic s-a desfășurat la câteva ore după ce discuțiile s-au încheiat fără nicio înțelegere între Rusia și aliații occidentali, care se tem că Moscova ar putea lansa un nou asalt militar asupra țării pe care a invadat-o în 2014, scrie Reuters.

„Bătăile de tobă ale războiului sună puternic”, a declarat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), la încheierea discuțiilor de joi.

Urmăriți B1TV.ro și pe